Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie odnosnie spirytusowego extraktu z Propolisu.  Od wczoraj dopadla mnie grypa. Zazywam 0.5ml co 6 godzin. Czy to za duzo, za malo? 

Posted

to jakaś mikroskopijna ilość :)  Propolis działa zewnętrznie ,więc raczej na gardło i ja daję po  pół łyżeczki od herbaty na 100 ml wody do płukania gardła i popicia , 3x dziennie .  Działa doskonale na wszelkie problemy z gardłem , krtanią , uszami czy ogólnie z jamą ustną. Na grypę to wygrzać się pod pierzyną , najlepiej w towarzystwie , choć i propolis z pewnością nie zaszkodzi . Popić i płukać można nawet przed snem po umyciu zębów . Ja nie wypluwam ( bo przecież to nie honor wypluwać alkohol) tylko płuczę i połykam.

Smacznego :) i zdrowia życzę.

• Thanks 1
Posted

Przy stanach zapalnych z występowaniem gorączki stosować 3 x dziennie 30 kropli. [Źródło - Pszczelarstwo 3/1984]

Dawkowania typowo na grypę nie spotkałem.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
3 godziny temu, manio napisał:

po  pół łyżeczki od herbaty

nie po pół , ale po całej łyżeczce  od herbaty na pół szklanki wody - miało być. Ale w Kanadzie nie piją herbaty ze szklanki to mi się naplątało :)

• Haha 1