Iza Opublikowano 26 Lipca 2021 Opublikowano 26 Lipca 2021 Witam, mam pytanie odnosnie czasu przejsciowego od miodobrania (polowa/koniec lipca) do ulozenia uli na zime. Ule stoja w bardzo zielonym duzym miescie, wiec pozytak taki lub inny jest prawie do jesieni. Miod zbieram jedank wlasnie w wyzej okreslonym czasie. Z regoly z poltorej nadstawki. Nie wiem, czy mam zaraz po zebraniu miodu przygotowac ule do zimowania, czy tez zredukowac korpusy do gniazda. Pszczol jest przeciez jeszcze sporo no i jakis tam pozytek tez jeszcze jest... Cytuj
michal79 Opublikowano 26 Lipca 2021 Opublikowano 26 Lipca 2021 (edytowane) 45 minut temu, Iza napisał: Witam, mam pytanie odnosnie czasu przejsciowego od miodobrania (polowa/koniec lipca) do ulozenia uli na zime. Ule stoja w bardzo zielonym duzym miescie, wiec pozytak taki lub inny jest prawie do jesieni. Miod zbieram jedank wlasnie w wyzej okreslonym czasie. Z regoly z poltorej nadstawki. Nie wiem, czy mam zaraz po zebraniu miodu przygotowac ule do zimowania, czy tez zredukowac korpusy do gniazda. Pszczol jest przeciez jeszcze sporo no i jakis tam pozytek tez jeszcze jest... Ostatnie miodobranie u "spóźnialskich" chcę zrobić w ten weekend (31li- 1 sie). Równocześnie chcę skonfigurować ule do zimy i podkarmić każdą rodzinę 4 litrami 1:1. Tylko nie wiem, czy to ma przełożenie na Twoje pomorskie klimaty i Twój pomysł na ule wielkopolskie zimą. Mogą być inne niż u mnie (Lubelszczyzna/ Mazowsze, każdy pszczelarz ma swoją ilość ramek, które zostawia w ulu). Edytowane 26 Lipca 2021 przez michal79 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi