Iza Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Witam, mam pytanie odnosnie czasu przejsciowego od miodobrania (polowa/koniec lipca) do ulozenia uli na zime. Ule stoja w bardzo zielonym duzym miescie, wiec pozytak taki lub inny jest prawie do jesieni. Miod zbieram jedank wlasnie w wyzej okreslonym czasie. Z regoly z poltorej nadstawki. Nie wiem, czy mam zaraz po zebraniu miodu przygotowac ule do zimowania, czy tez zredukowac korpusy do gniazda. Pszczol jest przeciez jeszcze sporo no i jakis tam pozytek tez jeszcze jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 (edited) 45 minut temu, Iza napisał: Witam, mam pytanie odnosnie czasu przejsciowego od miodobrania (polowa/koniec lipca) do ulozenia uli na zime. Ule stoja w bardzo zielonym duzym miescie, wiec pozytak taki lub inny jest prawie do jesieni. Miod zbieram jedank wlasnie w wyzej okreslonym czasie. Z regoly z poltorej nadstawki. Nie wiem, czy mam zaraz po zebraniu miodu przygotowac ule do zimowania, czy tez zredukowac korpusy do gniazda. Pszczol jest przeciez jeszcze sporo no i jakis tam pozytek tez jeszcze jest... Ostatnie miodobranie u "spóźnialskich" chcę zrobić w ten weekend (31li- 1 sie). Równocześnie chcę skonfigurować ule do zimy i podkarmić każdą rodzinę 4 litrami 1:1. Tylko nie wiem, czy to ma przełożenie na Twoje pomorskie klimaty i Twój pomysł na ule wielkopolskie zimą. Mogą być inne niż u mnie (Lubelszczyzna/ Mazowsze, każdy pszczelarz ma swoją ilość ramek, które zostawia w ulu). Edited July 26, 2021 by michal79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts