gajowy Posted January 2 Share Posted January 2 Witam. Ostatnio spotkałem okaz wierzby kędzierzawej, Czy zna koś z Was jej przydatność jako rośliny pożytkowej? Warto ją rozmnażać? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat ani w necie ani w książkach. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted January 2 Share Posted January 2 1 godzinę temu, gajowy napisał: Ostatnio spotkałem okaz wierzby kędzierzawej, mam w ogrodzie , ale to tylko ozdobne gałęzie , nie ma ( u mnie ) bazi. Nasza wierzba jest rozdzielnopłciowa : tylko męskie maja bazie . Kwiaty żeńskie są niepozorne , ale o miodzie wierzbowym to całe legendy napisane na forach. Jeśli szukasz wierzby pyłkodajnej i do tego ozdobnej to polecam smoczy ogon ( nazwa wyjaśnia wygląd gałęzi w postaci płaskich wstąg pokrytych baziami jak łuską ) albo wierzba mount aso - ma czerwone bazie , albo melanostachys - czarne bazie. A jak tylko dla pyłku to jest kilkanaście pyłkodajnych z Puław rodem. Sztobry można ciąć nawet latem i ukorzeniać . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts