Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na przestrzeni ostatnich dwóch lat, przyglądając się mojej bazie pokarmowej wokół pasieki, zauważyłem znaczący brak bylin. Postanowiłem więc wzbogacić tę grupę roślin (studiując literaturę, fora i inne publikacje znalezione w internecie) „zakupiłem-dostałem-zdobyłem” kilkanaście gatunków i odmian wymienionych niżej roślin.
Główne pożytki pszczele - w moim przypadku - ograniczały się głównie do drzew i krzewów (poza monokulturami typu rzepak, kukurydza czy gorczyca, gryka, facelia i nostrzyk – siane jako poplon).
Dosadzając byliny, starałem się dobierać miejsca zgodne z wymaganiami roślin (nasłonecznienie, wilgotność, pH i żyzność podłoża).
Wspomniane dwa lata obserwacji, skłoniły mnie do podzielenia się moimi spostrzeżeniami w tym zakresie. Domyślam się, że nie są i nie będą one miarodajne, choćby ze względu na krótki okres obserwacji. Dodatkowo aura tegorocznego lata (w okresie 5 VI - 3 VIII wystąpił w moim rejonie zupełny brak opadów) sprawiła, że byliny płytko korzeniące się, odczuwały znaczący deficyt wody w zasięgu korzeni. Choć starałem się je podlewać w okresie wspomnianej suszy.
Mam taką możliwość, że opisane gatunki obserwowałem praktycznie codziennie w rożnych porach dnia i fazach kwitnienia. Metodyka obserwacji nie miała cech naukowego opracowania, a wnioski mają charakter czysto amatorski (oparty o subiektywne spostrzeżenia).

Wnioski;

• część gatunków (odmian) opisywanych jak „pewniaki” co do intensywności oblotów, w moim terenie zakwalifikowałbym do kategorii „przeciętniak” (np. hyzop, lawenda, szałwia, wernonia),

• część rzadko wymieniana w literaturze (rodgersja, pluskwica, piwonia bylinowa) była chętnie i licznie oblatywana przez pszczoły,

• tylko miodownik melisowaty nie spełnił moich oczekiwań (na usprawiedliwienie - to tegoroczny nabytek, więc nie zdążył się jeszcze zadomowić),

• w przypadku ostatnich 7 gatunków nie mogę jeszcze wyciągnąć jakichkolwiek wniosków - z powodu braku kwiatów.

Jedno wiem, że nie należy bezkrytycznie podchodzić do wiadomości wyczytanych w sieci czy opisach roślin znajdujących się na stronach szkółek, zajmujących się produkcją bylin (szczególnie te z działu Miododajne).
Najczęściej obowiązujący schemat czerpania informacji to „Ctrl+C” - „Ctrl+V”.
Mam nadzieję, że moje obserwacje będą przydatne tym ambitniejszym pszczelarzom, którzy noszą się z zamiarem wzbogacania swojej bazy pożytkowej. Cały czas należy mieć na uwadze to, że jest to zazwyczaj działanie w skali mikro. Wychodzę jednak z założenia, że warto jest robić cokolwiek w tym zakresie niż czekać na łaskawość lokalnej flory.
Na koniec jeszcze jedna konkluzja;
w moim terenie i na glebach jakie tu występują (gliniaste, żyzne) opisane gatunki bylin, prezentowały opisane cechy dotyczące intensywności oblotów. Wziąć należy również pod uwagę preferencje pożytkowe danej rasy pszczół (w moim przypadku Krainka NN i Hetmanka). W innych rejonach Polski i przy innych rasach pszczół, byliny które zakwalifikowałem do „przeciętniaków”, mogą zaliczać się do grupy „wybitne”.

Zdjęcia i opisy większości przedstawionych bylin zamieszczę sukcesywnie w kolejnych postach.

Legenda intensywności oblotu:
0 – brak zainteresowania
1 – słaby (sporadycznie zaobserwowane pojedyncze pszczoły)
2 – zadowalający (kilka pszczół na kwiatach)
3 – wybitny (jednocześnie kilkanaście osobników na jednym kwiatostanie)
- brak kwiatów

1
Rodgersja (gatunki/odmiany) Rodgersia sp.

2

2
Pluskwica prosta (Cimicifuga simplex)

2

3
Nawłoć (gatunki/odmiany ogrodowe) Solidago sp.

1

4
Lebiodka gładka (Origanum laevigatum 'Rosenkuppel')

3

5
Lawenda wąskolistna (odmiany) Lavandula angustifolia cv.

1

6
Szałwia (gatunki/odmiany) Salvia sp.

1

7
Przegorzan (gatunki/odmiany) Echinops sp.

3

8
Miodownik melisowaty (Melittis melissophyllum 'Royal velvet distinction')

0

9
Wernonia włosista (Vernonia crinita 'Mammuth' )

1

10
Trojeść (gatunki) Asclepias sp.

3

11
Mięta (gatunki/odmiany) Mentha sp.

2

12
Języczka (gatunki) Ligularia sp.

1

13
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis )

1

14
Ożota zwyczajna (Galatella linosyris )

1

15
Przetacznik (gatunki/odmiany) Veronica sp.

2

16
Przetacznikowiec (gatunki/odmiany) Veronicastrum sp.

3

17
Chaber białawy (Centaurea dealbata )

1

18
Kłosowiec (gatunki/odmiany) Agastache sp.

3

19
Werbena krzaczasta (odmiany) Verbena hastata

2

20
Rozchodnikowiec okazały (Hylotelephium spectabile )

2

21
Sadziec purpurowy (Eupatorium purpureum)

3

22
Żywokost lekarski (Symphytum officinale )

1

23
Piwonia kaukaska (Paeonia caucasica)

3 (pyłek)

24
Kocimiętka (Nepeta sp.)

1

25
Czosnek białawy (Krzysztofa) Allium cristophii

3

26
Czosnek cuchnący (Allium ramosum )

-

27
Kozłek lekarski (Valeriana officinalis)

-

28
Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale )

-

29
Smotrawa okazała (Telekia speciosa )

-

30
Trybula leśna (Anthriscus sylvestris 'Ravenswing' )

-

31
Tojeść orszelinowata (Lysimachia clethroides )

-

32
Arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica )

• Lubię 2
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.