Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim ogródku ważniejsze są warzywa, czy pielęgnowana trawa. W pasiece pszczoły nad sikorkami. W kurniku kury nad myszami i szczurami i tego się trzymam.

Też słyszałem o kocim upodobaniu do ludzkich zwłok! Odnośnie kotów i psów przypomniała mi się anegdota, zacytuję ją:

Myślenie psa: człowiek dał mi miskę i posłanie, czesze mnie, karmi, kiedy jestem chory, prowadzi do lekarza, przytula mnie i głaszcze - on chyba jest moim królem

myślenie kota: człowiek dał mi miskę i posłanie, czesze mnie, karmi, kiedy jestem chory, prowadzi do lekarza, przytula mnie i głaszcze - jestem jego królem!

I w imię tej zasady zabijasz sikorki? A nie można inaczej? Ciekawe rozwiązanie podał Tadek, ale to wymaga odrobiny wysiłku, a biorąc wiatrówkę i zabijając wstrętną sikorkę możesz się poczuć "prawdziwym mężczyzną"...

Opublikowano

Żyj i daj żyć innym :-)

Ludzie zajęli zwierzakom tereny ich życia i teraz płaczą, że te im przeszkadzają... Ciekawe, co by pszczoły o nas powiedziały.Ziemia z kretowiska bardzo dobra dla kwiatów doniczkowych :-P

No cóż,  co prawda nigdy nie zabiłem sikorki, ale z premedytacją pozabijałem wszystkie pchły za pomocą obróżki przeciwpchelnej na moim Marcelku. Jakieś dziesięć lat temu zabiłem świniaka i co gorsza po obróbce częściowo go zjadłem. Zażarcie chcę wytruć wszystkie varroa destruktor na moich pszczołach, więc chyba przychylnym okiem na mnie nie spojrzysz.  

................................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa.

Opublikowano

boddan ja to jeszcze słyszałem że Ty pszczołom miód podbierasz... prawda to ? :D

Opublikowano

Mazi ja kocham przyrodę krety,ptaki,koty,niedźwiedzie :rolleyes: wszystko bym przytulił i nakarmił,jak mogłeś pomyśleć że chce ich.....

Boże broń! Nie pomyślałem, napisałem tylko jak widzę obecną sytuację - przyroda w konfrontacji z zaborczym homo sapiens nie ma szans, rolnicy w moim rejonie zaorali 99% łąk, a teraz narzekają, że im sarna czy dzik w szkodę wchodzi...

Opublikowano

No cóż,  co prawda nigdy nie zabiłem sikorki, ale z premedytacją pozabijałem wszystkie pchły za pomocą obróżki przeciwpchelnej na moim Marcelku. Jakieś dziesięć lat temu zabiłem świniaka i co gorsza po obróbce częściowo go zjadłem. Zażarcie chcę wytruć wszystkie varroa destruktor na moich pszczołach, więc chyba przychylnym okiem na mnie nie spojrzysz.  

................................................................................................................

Oj tam od razu! Ja Ciebie darzę wielkim szacunkiem. Jednak wybacz, ale na sugestię, że na problem z sikorkami dobrym sposobem jest wiatrówka, to nie mogę być obojętny. Pomijając aspekty moralne, jest to również niezgodne z prawem...

Opublikowano

MAZI fajnie, że bierzesz mój wpis z przymrużeniem oka. W moich okolicach,  gospodarka ziemią bardzo intensywna, ale z drugiej strony dużo odłogów. Nawłoci coraz więcej, ale  susza i nie  nektaruje  wszędzie. Pojawiły się szczygły, jestem tym ptaszkiem zachwycony, ale sikorki je przeganiają z łopuchów a same nie zauważyłem, żeby korzystały. Chyba sikorek już jest więcej u mnie niż wróbli, one też boją się sikorek.

Opublikowano

MAZI fajnie, że bierzesz mój wpis z przymrużeniem oka. W moich okolicach,  gospodarka ziemią bardzo intensywna, ale z drugiej strony dużo odłogów. Nawłoci coraz więcej, ale  susza i nie  nektaruje  wszędzie. Pojawiły się szczygły, jestem tym ptaszkiem zachwycony, ale sikorki je przeganiają z łopuchów a same nie zauważyłem, żeby korzystały. Chyba sikorek już jest więcej u mnie niż wróbli, one też boją się sikorek.

Szczygły przepadają za nasionami dzikiego fiołka. U mnie też przylatywały, ale jak sąsiednie działki zostały zagospodarowane to fiołki zniknęły, a z nimi szczygły :-(

U mnie sikorek dużo, ale nie zauważyłem, żeby zaglądały do uli, może dokarmianie słonecznikiem w odległości jakieś 50m od uli je odciąga?

Opublikowano

Jak spadnie śnieg zwierzyna zaglądnie tam gdzie teraz nie musi.

To założę siatki takie jak proponował Tadek, mam już takie wcześniej zakupione w celu ochrony borówki amerykańskiej przed szpakami.

Opublikowano

Witam, dobre kilka lat temu, dzięcioły zniszczyły mi jeden  styropian, wraz z rodziną, sikorki miały wyżerkę. Drugi połatałem pianką PCW i używam tylko latem. Jak sposób mojego dziadka, będzie Wam nie odpowiadał, pozostaje tyko siatka. Mój dziadek, wkładał słoiki 1,5litrowe do śniegu na równo. Do słoika wsypywał ziarna słonecznika i na śnieg. W ten sposób wyłapał sporo sikorek. Sikorki wypuszczał w pobliskim miasteczku, ponieważ ludzie w miastach chętnie w tedy dokarmiali ptaszki. To tyle.   :) 

Opublikowano

Ciekawy sposób :-) rozumiem że sikorka wskoczy do środka i nie wyleci bo nie rozłoży skrzydeł :-)

W dzisiejszych czasach śniegu jak na lekarstwo trzeba będzie bardziej się natrudzić i wykopywać dołki w ziemi na słoik. :D