Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając forum widziałem dużo razy jak ktoś zwracał uwagę na szacunek w dyskusji.

Ale chciałbym poruszyć teraz ten temat w kontekście wzajemnego zrozumienia.

Jeżeli nie szanujemy zdania innych osób zwłaszcza tutaj na forum, bo o tym teraz chcę pisać, to tym samym możemy zniechęcać innych do wypowiadania się.

Wszystko na zasadzie, że po co mam się wychylać, jak ktoś zaraz śiądzie na mnie. 

Uwierzcie, nieprzyjazne słowa sprawiają, że niektórym odechciewa się bycia w takim towarzystwie. 

Niektórzy są "gruboskórzy" i nic sobie z tego nie robią, ale nie wszyscy tacy są.

Moim skromnym zdaniem forum powinno być przyjaznym miejscem, gdzie każdy chętnie wraca.

Pozdrawiam wszyskich i życzę miłej spokojnej niedzieli - Zbyszek

• Lubię 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Idea zapewne zacna. Problem w tym, że w większości nie znamy się osobiście i nie znamy ani temperamentu ani nie widzimy mimiki rozmówcy, no bo jak. Ton głosu też by wiele pomógł.  Ja staram się zakładać , że w większości wypadków nikt nie chce nikogo urazić. Możliwe, że to naiwne moje myślenie. Choć też czasem mnie szlag trafia jak ktoś lepiej wie co ja myślę i co ja wiem, ba nawet co robiłem. A czasami też zupełnie nie jestem w stanie odgadnąć intencji rozmówcy, nie wiem, czy mnie gani czy chwali...

Znam wielu takich, co jak powiedzą "p...dolisz głupoty" to jest to tak jak by inny rzekł "niezupełnie się z tobą zgadzam.    Oczywiście, na forum każdy powinien się kontrolować i brać pod uwagę, że tu nikt nie zna jego temperamentu i przywar...

Opublikowano
9 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Wszystko na zasadzie, że po co mam się wychylać, jak ktoś zaraz śiądzie na mnie. 

I to jest jedna z przyczyn , że niewiele osób chce pisać u nas na forum ?😁

I od dzisiaj proponuję kto pierwszy  "siądzie " jak  piszesz niesłusznie i będzie krytykował w sposób naganny lub obraźliwy,  Kolegę z forum ,  to zgłaszaj  Zbyszek to publicznie na forum i będziemy zastanawiać się wspólnie co dalej ? 😁 

Chociaż regulamin forum zawiera  odpowiednie paragrafy , ale to "siadanie na kimś " w cudzysłowie ,  to sprawa indywidualnej wrażliwości , nieraz ludzie obrażają się na słowa " Słuchaj ale nie masz racji " i za to potrafią się obrazić na Kolegę ?  Jesteś krótko na forum i jak być tak głąbiej sięgnął do tematów archiwalnych na niejedną sprzeczkę byś trafił.

Ale oczywiście ja bym proponował żeby autor założonego przez siebie tematu  lub zapytania na forum był takim  cenzorem tego tematu , i jeżeli  ktoś z Kolegów przekracza jego zdaniem granice kultury wypowiedzi na forum niech napisze ,  i będziemy jakoś oceniać wspólnie co z dalej takimi niekulturalnymi postami lub Kolegami robić , lub może  macie inne propozycje to piszcie. 🙂

Ale  jeszcze są takie tematy jak na przykład  " Sezon 2025" gdzie w zasadzie nie ma autora tematu  , bo to ogólny wspólny  temat i wtedy proponuję , że  każdy kto poskarży się ,  że zostały przekroczone jakieś granice kulturalnej wymiany poglądów przez Kolegę i czuje się obrażony  , niech napisze swoją opinię i może powinniśmy reagować jakimiś upomnieniami ? Ale to do uzgodnienia . 🙂 

Oczywiście są jeszcze punkty w regulaminie forum , gdzie można  i z automatu ukryć obraźliwy post z użyciem niecenzuralnych słów  lub zakazanych Prawem Polskim treści  publicznie głoszonych  , lub wykluczyć Kogoś z forum , ale nie rozmawiamy teraz chyba o takich skrajnych  przypadkach . 

Piszcie jak macie swoje przemyślenia . 

Pozdrawiam

• Dziękuję 2
Opublikowano
4 minuty temu, Tadek11 napisał(a):

proponuję kto pierwszy  "siądzie " jak  piszesz niesłusznie i będzie krytykował Kolegę z forum

Trudno ocenić czy to jest niesłusznie. Nie to chciałem osiągnąć poprzez zamieszczenie tego wpisu, aby jakieś restrykcje wprowadzać.

Raczej, aby ta społeczność zaczęła bardziej się szanować poprzez nie obrażanie jeden drugiego.

Żeby uświadomić sobie, że forum nie służy do dokopywania innym.

Mogę się z kimś nie zgadzać, ale to nie powód do ataku na czyjeś poglądy a nawet na osobę. Można to inaczej wyrazić.

Wiem, że niekiedy trudno jest się powstrzymać, jak widzisz treści z którymi się nie zgadzamy. I co wtedy?

Wtedy wystarczy napisać swoje zdanie i najwyżej nie wchodzić w ten temat.  Gorzej jak ktoś chodzi za tobą i zawzięcie krytykuje twoje poglądy (to tylko ogólne stwierdzenie)

Efektem takiego postępowania jest to, że zazwyczaj osoby takie rezygnują z pisania, albo nawet z uczestnictwa w forum.

A przeciez każdy z nas chciałby aby to forum tetniło życiem

8 godzin temu, gajowy napisał(a):

Problem w tym, że w większości nie znamy się osobiście i nie znamy ani temperamentu ani nie widzimy mimiki rozmówcy, no bo jak. Ton głosu też by wiele pomógł.

To prawda

• Lubię 2
Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 18:29, Zbyszek Mazur napisał(a):

Raczej, aby ta społeczność zaczęła bardziej się szanować poprzez nie obrażanie jeden drugiego.

No to szanujmy się nawzajem , bez obrażania innych 😁

Ale też , jak ktoś poczuje się dotknięty czyimś postem niech zgłasza , może ten piszący natarczywy lub obraźliwy wpis poczuje w swoim sumieniu , że przekroczył jakieś granice kulturalnej wypowiedzi na forum 🙂 I przeprosi Kolegę 🙂

• Lubię 1