Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zauważyłem, że jedna z wczesnych lip zaczęła w mojej okolicy kwitnienie.

Ponieważ mam w okolicy akacje, wiruję miód z chwilą zakończenia kwietnia akacji / przed rozpoczęciem kwitnienia lipy. 
Wczoraj rozpocząłem odbiór miodu akacjowego, który co roku występował. Mam w tym roku 9 rodzin produkcyjnych wiec mogę pobawić się w buchalterię i oddzielam miód z każdego ula. Po 4-tym ulu widzę, ze w żadnym z wirowanych nie ma miodu akacjowego. Miód jest ciemniejszy, jest fajny ale to nie jest akacjowy. Mieszkam blisko lasu oraz ogródków działkowych w okolicy domków jednorodzinnych, gdzie w chwili obecnej mocno pachnie i kwitnie ligustr występujący często  na płotach sąsiadów, ale nie słyszałem nigdy o miodzie ligustrowym. Smak miodu nie jest gorzki powiedziałbym wręcz łagodny.

Podpowiedzcie proszę jaki to miód ?załaczam zdjecie

IMG_2511.heic

Edytowane przez Marco
Opublikowano
1 godzinę temu, Marco napisał(a):

Spróbuj proszę teraz, powinno dać się pobrać i wyswietlić

nie ma problemu z pobraniem ale z otwarciem pliku z rozszerzeniem *.heic . To tylko na kompie i po wgraniu rozszerzenia 

Wgraj plik *jpg lub lepiej udostępnij przez serwer zdjęć.

Co do miodu , to nikt chyba nie jest w stanie określić jego składu i pochodzenia roślinnego na podstawie zdjęcia Mam od dziesiątków lat pszczoły w tej samej lokalizacji i miód nigdy nie jest identyczny co roku . Czasem rzepakowy jest biały jak smalec , a czasem kolorowy. W tym roku nawet nie śmierdzi rzepakiem ( to roślina kapustna) i jest dużo ciemniejszy , krystalizuje na żółto .  

• Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marco napisał(a):

Spróbuj proszę teraz, powinno dać się pobrać i wyswietlić

Mam podobny ciemny kolor. 

Jakby rzepak z dużym dodatkiem drzew kwitnących? 

Opublikowano (edytowane)

Zamieściłem we właściwym formacie. Oczywiście rozumiem, pszczoły lecą tam gdzie chcą, analiza pyłkowa może coś wyjaśnić. Wiruje tuż przed akacją wielokwiat, który traktuję rozwojowo dla pszczół. Nastawiam się na akacjowy, klienci są przyzwyczajeni i już porobili rezerwacje na akacjowy 🤥. Pszczoły zebrały go w okresie kwitnienia akacji, wiec lekka domieszka może być, ale kolor na to nie wskazuje.

dziejuje wszystkim z góry za każda konstruktywna sugestię.

miod 2.png

Edytowane przez Marco
  • Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Marco napisał(a):

Nie mam rzepaku w okolicy

na moje oko naniosły Ci pięknej spadzi  liściastej :) U mnie tak się czasem dzieje na lipie , ale w połączeniu z upałami. Miód w kolorze Johny Walker Gold. Będą chętni i nie bedzie szybko krystalizował , podobnie jak akacja.  To rzadki miód "kolekcjonerski" , musisz podnieśc ceny :) 

Edytowane przez manio
  • Haha 1
Opublikowano

Marketingowo brzmi świetnie!
Jest tego niecałe 10kg z ula, polowe mniej niż z ubiegłorocznej akacji, ale cieszę się i z tego. Ten rok jest u mnie bardzo trudny.

Opublikowano

Jak masz jakiegoś znajomego pszczelarza to może posiada konduktometr, można ustalić przewodność miodu i potwierdzić spadź.

Samo badanie na przewodność komercyjnie nie jest też drogie (ok 50pln)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, MAQ napisał(a):

Jak masz jakiegoś znajomego pszczelarza to może posiada konduktometr, można ustalić przewodność miodu i potwierdzić spadź.

Samo badanie na przewodność komercyjnie nie jest też drogie (ok 50pln)

za 50 pln to Chińczyk dostarczy przyzwoite urządzenie ( EC meter) , to raptem dwa druty ,bateria i amperomierz wyskalowany w jednostkach przewodności S . To nie jest czysta spadź jodłowa , gdzie taki pomiar ma sens. To miód nektarowy z atrakcyjnym dodatkiem spadzi liściastej. Ten jest jasny , jak wspomniany trunek , ale jak jest więcej spadzi to jest jak olej silnikowy aż do koloru oleju przepracowanego . Ale to już tak marketingowo nie jest atrakcyjne :), chyba że będzie to 18 letnia ruda :)  Bywa u mnie takim dodatkiem spadź świerkowa , ale wygląda jak brudny miód po zmywaniu podłogi w pracowni :( 

Bywały lata ,że miewałem taki co roku , ale to musi być ciepło i wIlgotno. Jak ze wszystkim innym w rolnictwie. W każdym razie gratuluję fajnego miodku o pięknym i bardzo charakterystycznym dla mnie kolorze .  Rude jest fajne :) 

Edytowane przez manio
Opublikowano

Mam konduktometr, kupiony z myślą o badaniu miodu. Nie zdążyłem jeszcze wykonać badania (miodobranie wczoraj), zrobię badanie i podzielę się wynikami. Jak do tej pory otrzymane wyniki nie klasyfikowany miodu tak jak chciałem 😀