Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś z zaskoczeniem stwierdziłem, że lipa jak co roku od 5 lat nie polała.

Trzy rodziny na toczku pod lipami były głodne. Reszta - jakby zakumała dobrą trasę do hektara prawoślazu - ok. 800m w linii prostej. Te nie były głodne.

Ponieważ wybieram się na wakacje i czas na ponowną wizytę był ograniczony, postanowiłem szybko podjechać do sklepu i zakupić cukier.

Tym posypałem wierzch ramek, dużo więcej na dennicę, po czym polałem wodą część powierzchni tego usypanego cukru.

Jak myślicie, uda się?

tudSm3h.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, michal79 napisał(a):

Dziś z zaskoczeniem stwierdziłem, że lipa jak co roku od 5 lat nie polała.

Oj dziwnie z tą lipą. W zeszłym roku większość miodu to była lipa.  W tym nic. Ale cztery kilometry dalej facet twierdzi ze w życiu tyle lipy nie wirował. 

Co do cukru- lepiej tak niż wcale. Kumpel do do odkładu wsadził połówkę torebki skamieniałego cukru. Dały sobie z tym szybko radę.

• Lubię 1
Opublikowano

Jak juz tak zdecydowales to mogles polozyc gazete i na to cukier koniecznie wilgotny. 

U mnie dzis otwieram MiniPlusy i zalane (nawet zasklepione) a matka nie ma gdzie czerwic. 

Niestety u mnie w pasiece grasuje zlodziej i rozrabiaka! Szop pracz juz zjadl mi pare slabych ulikow weselnych. Wczoraj polozylem pustaki na daszki i narazie nie ruszone. Dwie kostki brukowe bylo za malo. Chyba zaloze elektrycznego pastucha. 

Opublikowano

U jednej z rodzinek na tarasie zrobiłem tak wczoraj i w efekcie przez noc w jednej ramce pojawił się nakrop. Wybrały przez noc wszystko, co miało kontakt z wodą. Teraz pszczoły chodzą już po suchej części. Zobaczymy jak sobie poradzą.

Plusem było ekspresowe tempo zabiegu zakarmiającego.

Opublikowano
6 godzin temu, Beeman napisał(a):

Szop pracz juz zjadl mi pare slabych ulikow weselnych.

Niestety, w Polsce też się pojawił.  Tak jak lekarze i i inżynierowie a teraz tez kucharze co mają nas uczyć używać kardamonu, przedostaje się z Niemiec przez Odrę. A do Niemców go Amerykańscy żołnierze przywieźli. O tyle kiepsko że nie ma u nas naturalnych wrogów.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, michal79 napisał(a):

Teraz pszczoły chodzą już po suchej części. Zobaczymy jak sobie poradzą.

Kilka lat temu zrobiłem to samo, ale pszczoły wyniosły kryształki cukru jak śmieci.