Kamil572 Opublikowano Środa o 16:38 Opublikowano Środa o 16:38 Jak tam u Was z czerwiem?Ile ramek?Ja w tym roku zawaliłem sprawę,pszczoly pozostawiłem same sobie.23 marca miałem 3-4 ramki czerwiu.Dziś robiłem przegląd i jest to samo,ilość czerwiu się nie zwiększyła.Myślałem już dokładać węzę i nadstawki a tu rodziny są za słabe. Cytuj
Madzin Opublikowano Środa o 19:10 Opublikowano Środa o 19:10 Wchodzą na 3 korpus połówkowy 1/2 dd , w środkowym 6 czerwiu na pszczole i dwie ramki pracy ciągną lub już zaczerwiona . Na dolnym nie mam pojęcia ale pewnie tez coś koło 5-6 pewnie reszta zawalona pyłkiem nie zaglądam tam bez sensu , puki co interesuje mnie tylko stan pokarmu i czy jest czerw na pszczoły . Matki jeszcze nie rozgościły się w 3 korpusie ale pszczoły już praktycznie go odbudowały wiec matka za chwile się tam pojawi . Ładują tam pojedyncze komórki pyłku i nakrop . Coś nie tak masz w tym ulu jak miałeś 4 ramki czerwiu i nadal jest 4 . Przyczyn kilka: słaba rodzina nie wygrzeje więcej , matka do wymiany bo słabo czerwi , ochłodzenie wiec pszczoły zeżarły / wyniosły czerw którego nie mogły ogrzać , brak pożytku pyłkowego , brak miejsca .. u mnie w jednej przyczyna była ostatnia . Miały za dużo zapasu zimowego . Na jesieni wydawała się być ok wiec została zazimowana i Dostała tyle samo żarcia co resztę ,a jednak dwa razy wyjmowałam im pokarm . Matka pójdzie out bo coś mi tam nie gra ze tak mało zeżarły ,musialy osłabnąć i temu mniej zjadły ale dziwne bo po uchyleniu daszków wczesna wiosna wyglądały podobnie co reszta rodzin albo kogo wyrabowaly na jesieni gdy już nie kontroluje ruchu na wlotku codziennie, w każdym razie wymieniłam im te ramki na suszowe ,odrazu wzięły się za porządki poprzenosily sobie pokarm i matka zaczerwila już te ramki po tygodniu . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi