Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Woda z miodem jest niedobra? Sami oceńcie


Rekomendowane odpowiedzi

  Tadek  z przepisu  widać proponujesz  tróniak ..... jeśli mi będzie wolno podpowiedzieć ..... lepiej  zrobić czwórniak , czyli dodać jeszcze jedną część wody więcej (1,7 l)  .... powód 'innowacji' przepisu : praktycznie po skończonej fermentacji można degustować niemal od razu , przy trójniaku mus uzbroić się w cierpliwość i dać mu poleżakować jeszcze ze 3-4 lata .... choć prawdę mówiąc czwórniak też powinien do roku poleżakować...

    podpowiem jeszcze : miast syconego   ważony . .... duuużo mniejsza możliwość zepsucia ale tu dowolność 'popełniającego'  .... wszystko zależy od doświadczenia w ...

PF

Czwórniaczek nastawiłem imbirowy 20 l więc trochę się zejdzie zanim go wydudkamy .Trochę się naczytałem ostatnio o miodach.  W ogóle to zamierzam jeszcze nastawić kilka różnych miodków o różnych składach , żeby zapełnić piwniczkę.  Sycenie ma na celu, zabicie wszystkich dzikich drożdży, drobnoustrojów, bakterii. Brzeczka sycona, łatwiej i szybciej fermentuje. I czas leżakowania miodów syconych skraca się przy cięższych miodach dwukrotnie. Trójniaczek jest bardziej szlachetnym miodem od czwórniaka , po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji , a dwójniak to już jest miód królewski ale trzeba czekać z 10 lat.

Pozdrawiam

Tadek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.