Tadek11 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Tadek z przepisu widać proponujesz tróniak ..... jeśli mi będzie wolno podpowiedzieć ..... lepiej zrobić czwórniak , czyli dodać jeszcze jedną część wody więcej (1,7 l) .... powód 'innowacji' przepisu : praktycznie po skończonej fermentacji można degustować niemal od razu , przy trójniaku mus uzbroić się w cierpliwość i dać mu poleżakować jeszcze ze 3-4 lata .... choć prawdę mówiąc czwórniak też powinien do roku poleżakować... podpowiem jeszcze : miast syconego ważony . .... duuużo mniejsza możliwość zepsucia ale tu dowolność 'popełniającego' .... wszystko zależy od doświadczenia w ... PF Czwórniaczek nastawiłem imbirowy 20 l więc trochę się zejdzie zanim go wydudkamy .Trochę się naczytałem ostatnio o miodach. W ogóle to zamierzam jeszcze nastawić kilka różnych miodków o różnych składach , żeby zapełnić piwniczkę. Sycenie ma na celu, zabicie wszystkich dzikich drożdży, drobnoustrojów, bakterii. Brzeczka sycona, łatwiej i szybciej fermentuje. I czas leżakowania miodów syconych skraca się przy cięższych miodach dwukrotnie. Trójniaczek jest bardziej szlachetnym miodem od czwórniaka , po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji , a dwójniak to już jest miód królewski ale trzeba czekać z 10 lat. Pozdrawiam Tadek Cytuj
daron6 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 A samo to. to PÓŁTORAK, piłem i wiem co mówię Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.