Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich Hodowców matek i nie tylko :)

Chciałbym się od Was dowiedzieć jak przygotowujecie rodziny wychowujące. Ja w zeszłym roku robiłem odkład z matką, rodzina osierocona po zasklepieniu czerwiu stawała się rodziną wychowującą w której mateczniki pozostawały aż do zasklepienia.

Czy może lepiej robić zsypańca na węzę ?

W tym roku chciałbym zrobić podobnie jak w zeszłym lecz mateczniki po przyjęciu dobrze podlane przenoszę od razu do rodzin produkcyjnych nad kraty odgrodowe.

Ciekawy też jest sposób, bo tu każda rodzina staje się rodziną startująco- wychowującą :)http://llapka.blogspot.com/2014/07/o-hodowli-matek-pszczelich-oczami.html

Karol

Opublikowano

Ja losowo wybieram rodzinę wychowującą najlepiej łagodną w miarę silną , na brzegu pasieki , żeby nie trzeba było daleko chodzić. I rodzina ta  później staje się rodziną wychowującą.

Oczywiście mówimy tu o wychowie matek na własne potrzeby indywidualne pasieki, a nie o profesjonalnej hodowli matek na sprzedaż . :)

Opublikowano

Rodzina startująca też jest rodziną wychowującą czy przenosisz na wychów do rodzin produkcyjnych?

Interesuje mnie to czy wystartowane mateczniki po przeniesieniu do rodzin wychowujących ( produkcyjnej z czerwiącą matką) są dalej pielęgnowane i zasklepiane czy są przypadki że rodzina wycina mateczniki? Wiem, że najlepiej wybierać rodziny ze starszymi matkami. Wtedy pszczoły myślą, że jest to cicha wymiana i ciągną mateczniki.

Karol

Opublikowano

Ja najczęściej przenoszę  mateczniki na wygryzieniu (to widać po obwódce na wieczku matecznika kiedy matka chce się uwolnić ), oczywiście nie zawsze możemy zdążyć z matecznikami na przykład z powodu złej pogody i wtedy można je przenieść do izolatorów na mateczniki i jak się matki  wygryzą , to poddać matki  w klateczkach lub luzem zależy jakie mają nasze pszczoły skłonności do przyjęcia obcych matek ?. To jest wg mnie najlepszy sposób i najmniej stresujący pszczoły i najlepiej jak to jest robione w porze intensywnego pożytku , wtedy lotne pszczoły nawet nie zauważą że zmieniliśmy im matkę.