Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy podpowiedzcie; trzecie dymienie  po pierwszych dwóch wyjmowałem tackę z osypem po pół godzinie i jakiejś tragedii nie było, dzisiaj trzeci raz tak wyszło że tacki zostawiłem na trzy godziny i jak zajrzałem to zdębiałem - jeszcze nie policzone ale ze trzysta sztuk (!), po prostu czarno na tacce.

Pierwsze pytanie roztocza są martwe nie "wlezą " przez noc  z powrotem na pszczoły (niektóre jeszcze się ruszają) ?

Po pół godzinie nie było więcej niż 20 - 50 sztuk po trzech godzinach jest czarno, podobno powyżej setki to źle czyli u mnie jest tragedia?

pozdrawiam i proszę o pomoc

Opublikowano

Najlepiej tacki sprawdzać na drugi dzień rano , a nie po pół godzinie bo waroza jaszcze przez jakiś czas  będzie opadać  czas oczywiście dłuższy niż pół godziny :D

Istnieje jeszcze niebezpieczeństwo że warozy może przybyć podczas rabowania chorych rodzin nie leczonych przez sąsiadów ??? Trzeba być czujnym .

Opublikowano

dokładnie po dymieniu wieczorem sprawdzamy na drugi dzień rano, a 300 szt. to nie tragedia ja tu już pisałem że miałem po 2000 !!! w odkładzie, dokładnie dwóch ciężka była walka z nimi ale się udało i następnego roku (czyli w poprzednim sezonie), przyniosły mi już sporo z rzepaku, więc się da :) bez paniki nie jest chyba aż tak źle, a w nastepnym sezonie polecam ambrazol stosować przez cały sezon raz w miesiącu przy przeglądzie i sam zobaczysz że warrozy bedzie mniej 

Opublikowano

... dzięki trochę mnie uspokoiliście, co nie oznacza końca leczenia. Po nocy wiele nie przybyło. Jestem na końcowym etapie leczenia, karmienie praktycznie zakończone; u krainek czerwiu też już za wiele nie ma, BF-y jeszcze dają, ale to świeżo kupione odkłady i z nim nie ma problemu.

Najbliższa pasieka ponad kilometr i chyba nie mają potrzeby rabować bo ramki pełne zasklepionego pokarmu (wcześnie zacząłem zakarmianie).

Uspokoję tylko laików jak ja: przez noc roztocza nie ożyły i nie wlazły z powrotem na pszczoły :) .

pozdrawiam