MAZI Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Witam. Proszę o opinie na temat syropu cukrowego Diamant do podkarmiania zimowego oraz samej firmy. Czy wiaderka 15 kg mają perforowane wieczka? Z góry dziękuję. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Wg mnie się popsuł dostawca jeżeli chodzi o pokarm dla pszczół invertix72F. W tą zimę stwierdziłem w części rodzin skrystalizowany w ramkach pokarm pozostały w ulach na plastrach po zimie. W poprzednich latach tego zjawiska nie obserwowałem ? i nie wiem co na ten temat myśleć , czy może luty był za chłodny i pokarm częściowo skrystalizował ? Jak to wyglądało ? W zasklepionych komórkach z pokarmem stwierdzałem duże kryształki białego cukru które zajmowały około połowę objętości komórki a druga połowa była w stanie ciekłym Czyli pszczoły prawdopodobnie mogły korzystać z tej płynnej postaci ale nie wiem co zrobiły z dużymi kryształkami ? prawdopodobnie kryształy te został wyrzucone z ula ? bo jak mogły by to skonsumować ?? Nie wiem czy to jakieś niechlujstwo producenta i nie przestrzeganie norm produkcyjnych ? Po Polskim bałaganie wszystkiego mogę się spodziewać ? Chociaż dostawca od Diamanta u nas w Stowarzyszeniu ten produkt bardzo reklamował i zapewniał że są przestrzegane wszystkie normy dla karmienia pszczół .W tym roku zakupiłem mniej innvertixu 72F i zamierzał część rodzin zazimować na cukrze do celów farmaceutycznych od Diamanta który już zakupiłem , cena ostatnio też nie zachęca do invertixu Chociaż wygoda jest niewątpliwie duża . Pozdrawiam Tadek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi