Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Witam. Proszę o opinie na temat syropu cukrowego Diamant do podkarmiania zimowego oraz samej firmy. Czy wiaderka 15 kg mają perforowane wieczka?

Z góry dziękuję.

 

Posted

Wg mnie się popsuł dostawca jeżeli chodzi o pokarm dla pszczół invertix72F. W tą zimę stwierdziłem w części rodzin skrystalizowany w ramkach pokarm pozostały w ulach na plastrach po zimie. W poprzednich latach tego zjawiska nie obserwowałem ? ;) i nie wiem co na ten temat myśleć , czy może luty był za chłodny i pokarm częściowo skrystalizował ?  Jak to wyglądało ? W zasklepionych komórkach z pokarmem stwierdzałem duże kryształki białego cukru które zajmowały około połowę objętości komórki a druga połowa była w stanie ciekłym ;) Czyli pszczoły prawdopodobnie mogły korzystać z tej płynnej postaci ale nie wiem co zrobiły z dużymi kryształkami ? prawdopodobnie kryształy te został wyrzucone z ula ? bo jak mogły by to skonsumować ?? Nie wiem czy to jakieś niechlujstwo producenta i nie przestrzeganie norm produkcyjnych ? Po Polskim bałaganie wszystkiego mogę się spodziewać ? Chociaż dostawca od Diamanta u nas w Stowarzyszeniu ten produkt bardzo reklamował i zapewniał że są przestrzegane wszystkie normy dla karmienia pszczół .W tym roku zakupiłem mniej innvertixu 72F i zamierzał część rodzin zazimować na cukrze do celów farmaceutycznych od Diamanta który już zakupiłem ,  cena ostatnio też  nie zachęca do invertixu  :( Chociaż wygoda jest niewątpliwie duża .

Pozdrawiam

Tadek

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.