kaka91 Posted July 16, 2015 Posted July 16, 2015 Witam, jestem poczatkujacym pszczelarzrm amatorem. Mam 3 rodziny w ulach wielkopolskich. Dwie to rojki z 25 maja. Jedna to rójka z 29 czerwca. Te dwie wcześniejsze rodziny są w dobrej formie, jedna z nich naniosła już nawet 5 ramek miodu troche zasklepionych do miodni, tylko nie mogę wirowac bo ciągle donoszą, gdzie jeszcze jest miejsce na ramce. W tej ostatniej rodzinie z końca czerwca stwierdzilem, że jest mało pokarmu... Wczesniej miały ciężkie ramki zalane miodem, teraz juz słabo z tym i matka za dobrze nie czerwi. Pytanie czym pobudzić ją do czerwienia i czym najlepiej dokarmic pszczółki by im pomoc i nie narazić na rabunek ze strony silniejszych sąsiadek? W dwoch pozostałych ulach widać, że ładnie noszą pylek. Może w tym ulu jest za malo pszczół lotnych i nie nadazaja nosić...i stad tak malo pokarmu? Quote
radek40 Posted July 16, 2015 Posted July 16, 2015 Witam,możesz zasilić czerwiem tą słabszą rójkę i słoiczek z dziurkami 2mm syrop cukrowy na sitkopajaczek.Pozdrawiam Quote
pleszek Posted July 16, 2015 Posted July 16, 2015 kaka 91 a moze w tej rodzinie co jest malo czerwiu matka jest juz stara i slabiej czerwi i dlatego rodzina slabiej rozwija . Quote
kaka91 Posted July 16, 2015 Author Posted July 16, 2015 Sa pociagniete miseczki matecznikowe ale są puste. Jedna miseczka jest w samym środku ramki. Może szykują się do cichej wymiany. Matka chyba raczej jest stara, porównując do matek w pozostałych ulach, to jest taka jakby chudsza i ciemniejsza. Quote
kaka91 Posted July 16, 2015 Author Posted July 16, 2015 Mam pytanie, czy podanie ciasta miodowo-cukrowego jest dobrym pomysłem w tej sprawie czy lepszy jest syrop? Jeśli syrop jest lepszy, gdy pszczoły maja mało pokarmu to proszę o instrukcje jak i ile najlepiej podać. Pozdrawiam Quote
daro Posted July 16, 2015 Posted July 16, 2015 I to i to dobre , syrop w woreczki zrobić dziurkę 2 mm , dwie.Jak jest to rójka matka może być poprostu już stara coraz mniej czerwi i słabnie rodzina.Wymień. Quote
kaka91 Posted July 16, 2015 Author Posted July 16, 2015 Podam 0,5l syropu w stosunku 1:1 i zobacze reakcje pszczołek. Dobrze tak będzie? Quote
MAZI Posted July 16, 2015 Posted July 16, 2015 Podam 0,5l syropu w stosunku 1:1 i zobacze reakcje pszczołek. Dobrze tak będzie? Dobrze, obserwuj co się dzieje. Quote
Recommended Posts