Quidam Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Prośba do bardziej doświadczonych Kolegów w tej materii. Czy ramka w kształcie trapezu jest rzeczywiście najbardziej optymalną dla pszczół – odzwierciedlającą ich naturalne upodobania? Być może jest to pytanie z kategorii naiwnych. Zdaję sobie sprawę z technicznych problemów jej wykonania jak i samych uli w typie ula Apostoly`ego. Nie wspomnę o problemach związanych z wirowaniem (brak drutowania). Przestudiowałem treści zamieszczone w necie, ale chciałbym poznać Wasze zdanie – sugestie, ewentualnie doświadczenia tych, którzy ją stosowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadek11 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Był u nas temat odpowiadający Twoim zainteresowaniom ula bez ramek albo trapezowego jak wolisz ( podobny kształt plastrów) https://pasiekapszczelarska.pl/topic/361-rozwiązania-dla-hobbystów-–-top-bar-hive/ U nas zajmował się tym Kol. irkor i zapoznaj się z tym tematem , bo za dużo by pisania i może sobie sam wyrobisz opinie o takim sposobie gospodarki ? ? Ale na początku zadaj sobie pytanie czy myślisz o "ulu towarowym" w cudzysłowie ułatwiający podbierania miodu , czy myślisz o ulu do skansenu dla podglądania pszczół i cieszenia się tym widokiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quidam Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź. Studiowałem już budowę uli typu TBH. Tam "niestety" stosuje się snozy - a te są obecnie poza zakresem moich zainteresowań - choć nie chcę absolutnie, umniejszać tym stwierdzenie ich zalet. W pytaniu chodziło mi bardziej o klasyczną ramkę w kształcie trapezu. Wiem, że takie udziwnianie, "wywarzanie otwartych drzwi" jest typowym objawem hobbystów (do takich się zaliczam). Stąd też takie właśnie - "naiwne" pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi