Córka_Pszczelarza Opublikowano 9 Listopada 2019 Opublikowano 9 Listopada 2019 Darz Miód! Chciałabym poznać wasze tradycje związane z pasieką Mój dziadek corocznie przed pasterką idzie do pasieki i "rozmawia z pszczołami" często podkrada kawałek sernika i zanosi. Spokojnie nie otwiera uli. A jakie są wasze ? Cytuj
Gość marbert Opublikowano 9 Listopada 2019 Opublikowano 9 Listopada 2019 Przed witaniem gości na wieczerzy w mej rodzinie jest tradycja obejścia pasieki. Czy to "rozmowa z pszczołami"? Trudno powiedzieć. Raczej męskiej części unikania pomocy w pracach kuchennych Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Listopada 2019 Opublikowano 9 Listopada 2019 U mnie tradycją jest że nie może na stole świąteczny zabraknąć nalewki na miodzie lub miodu pitnego . Pasieki raczej nie obchodzę bo mam do niej kilkanaście kilometrów . Poza tym jest co roku piernik na miodzie wg przepisu Krakowskiego i przygotowuje go moja już na początku grudnia następnie wystawia "na pole" żeby dojrzał i dopiero po trzech tygodniach od przygotowania zaczynu jest pieczony i podawany na stół. 1 Cytuj
Tikcop Opublikowano 9 Listopada 2019 Opublikowano 9 Listopada 2019 Jako, że mam z reguły Wigilię wolną od pracy to sprawdzam poziom zapasów i gdzie wisi kłąb poprzez otwarcie daszka (robię to raz w miesiącu, czasem położę ramkę na płask z zapasem aby uratować, ramek już nie rozsuwam) a w zeszłym sezonie polałem po raz pierwszy KS pomiędzy uliczkami. Oczywiście jest łamanie się opłatkiem i wieczerza. Ale to w domu z rodziną. Pszczoły to tylko pszczoły. Część widzi w nich boskie stworzenia, generalnie robotnica z boku jak jeszcze nie wytarta z futerka to jest bardzo ładna, ale jak popatrzeć od frontu w jej "twarz" to diabła prędzej przypomina. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi