michal79 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Pokrzywa kwitnąca a niekwitnąca - różnice? Chcę użyć jako surowiec do syropu dla podkarmiania rozwojowego słabszych rodzin. Czy ktoś posiada konkretne informacje (nie zasłyszane lub zaobserwowane na swoich warszawiakach gdzieś pod Świdnicą - z całym szacunkiem dla Świdnicy i warszawiaków ) cytat: Cytat Łukasz Łuczaj w książce "Dzikie rośliny jadalne Polski" pisze, że młode liście i pędy od przedwiośnia do maja są bardzo wartościowym pokarmem po ugotowaniu - później należy używać jedynie najmłodszych liści na wierzchołku pędu (o ile są zielone i świeże). Stare liście i pędy nie powinny być spożywane: zawierają drobne kamyczkowate twory zwane cystolitami, które podrażniają nerki. To powyższe wskazuje, że jeśli odpowiednio przygotujemy syrop - metodą maceracji w hipertonicznym roztworze cukru, raczej kamyczkowate drobinki pszczołom nie grożą? Pozdrawiam, z góry dzięki Edytowane 25 Czerwca 2020 przez michal79 Cytuj
Xpand Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Jeżeli chodzi o Twoje główne pytanie to nie wiem. Natomiast jeśli chodzi o pokrzywy, to wystarczy, że je skosisz i za ~30 dni będziesz miał młode W kwestii przygotowania, to dawniej jak to robiłem, to myłem dokładnie pokrzywy w zimnej wodzie w dużej misce, a potem kroiłem, zalewałem wodą i blendowałem blenderem ręcznym i czekałem z ~30min. Potem wszystko filtrowałem przez nową pieluchę tetrową + wyciskałem liście. Bardzo ciemny syrop wychodził, ale dawałem też dużo pokrzywy. Cytuj
michal79 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2020 25 minut temu, Xpand napisał: wystarczy, że je skosisz i za ~30 dni będziesz miał młode Niektórzy mawiają, że lenistwo jest motorem postępu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.