Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted (edited)
Pokrzywa kwitnąca a niekwitnąca - różnice? Chcę użyć jako surowiec do syropu dla podkarmiania rozwojowego słabszych rodzin.
Czy ktoś posiada konkretne informacje (nie zasłyszane lub zaobserwowane na swoich warszawiakach gdzieś pod Świdnicą - z całym szacunkiem dla Świdnicy i warszawiaków ;) )
cytat:
Cytat

Łukasz Łuczaj w książce "Dzikie rośliny jadalne Polski" pisze, że młode liście i pędy od przedwiośnia do maja są bardzo wartościowym pokarmem po ugotowaniu - później należy używać jedynie najmłodszych liści na wierzchołku pędu (o ile są zielone i świeże). Stare liście i pędy nie powinny być spożywane: zawierają drobne kamyczkowate twory zwane cystolitami, które podrażniają nerki.

To powyższe wskazuje, że jeśli odpowiednio przygotujemy syrop - metodą maceracji w hipertonicznym roztworze cukru, raczej kamyczkowate drobinki pszczołom nie grożą?

Pozdrawiam, z góry dzięki 

zwlGJvb.jpg
Edited by michal79
Posted

Jeżeli chodzi o Twoje główne pytanie to nie wiem. Natomiast jeśli chodzi o pokrzywy, to wystarczy, że je skosisz i za ~30 dni będziesz miał młode :) W kwestii przygotowania, to dawniej jak to robiłem, to myłem dokładnie pokrzywy w zimnej wodzie w dużej misce, a potem kroiłem, zalewałem wodą i blendowałem blenderem ręcznym i czekałem z ~30min. Potem wszystko filtrowałem przez nową pieluchę tetrową + wyciskałem liście. Bardzo ciemny syrop wychodził, ale dawałem też dużo pokrzywy.

Posted
25 minut temu, Xpand napisał:

wystarczy, że je skosisz i za ~30 dni będziesz miał młode :) 

Niektórzy mawiają, że lenistwo jest motorem postępu. :D