michal79 Posted June 25, 2020 Posted June 25, 2020 (edited) Pokrzywa kwitnąca a niekwitnąca - różnice? Chcę użyć jako surowiec do syropu dla podkarmiania rozwojowego słabszych rodzin. Czy ktoś posiada konkretne informacje (nie zasłyszane lub zaobserwowane na swoich warszawiakach gdzieś pod Świdnicą - z całym szacunkiem dla Świdnicy i warszawiaków ) cytat: Cytat Łukasz Łuczaj w książce "Dzikie rośliny jadalne Polski" pisze, że młode liście i pędy od przedwiośnia do maja są bardzo wartościowym pokarmem po ugotowaniu - później należy używać jedynie najmłodszych liści na wierzchołku pędu (o ile są zielone i świeże). Stare liście i pędy nie powinny być spożywane: zawierają drobne kamyczkowate twory zwane cystolitami, które podrażniają nerki. To powyższe wskazuje, że jeśli odpowiednio przygotujemy syrop - metodą maceracji w hipertonicznym roztworze cukru, raczej kamyczkowate drobinki pszczołom nie grożą? Pozdrawiam, z góry dzięki Edited June 25, 2020 by michal79 Quote
Xpand Posted June 25, 2020 Posted June 25, 2020 Jeżeli chodzi o Twoje główne pytanie to nie wiem. Natomiast jeśli chodzi o pokrzywy, to wystarczy, że je skosisz i za ~30 dni będziesz miał młode W kwestii przygotowania, to dawniej jak to robiłem, to myłem dokładnie pokrzywy w zimnej wodzie w dużej misce, a potem kroiłem, zalewałem wodą i blendowałem blenderem ręcznym i czekałem z ~30min. Potem wszystko filtrowałem przez nową pieluchę tetrową + wyciskałem liście. Bardzo ciemny syrop wychodził, ale dawałem też dużo pokrzywy. Quote
michal79 Posted June 25, 2020 Author Posted June 25, 2020 25 minut temu, Xpand napisał: wystarczy, że je skosisz i za ~30 dni będziesz miał młode Niektórzy mawiają, że lenistwo jest motorem postępu. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.