Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I wygrały ze mną. Poszedłem wczoraj zabrać im kilka ramek z miodem - pod kombinezonem drugie spodnie, bluza, glany, grube rękawice. Odymiłem, spryskałem ze spryskiwacza i zanim zdążyłem wyciągnąć pierwszą ramkę już miałem 4 żądła w... głowę przez kapelusz  :blink:

Jedyny sukces jest taki, że dałem im słoik z kwasem mrówkowym więc powinno to pozytywnie wpłynąć na warrozę.

Rozumiem trochę agresji, ale to co te pszczoły wyprawiają przywodzi na myśl horrory o pszczołach afrykańskich. Zastanawiam się jakie są szanse na wymianę matki przez podanie nowej na wylotek bez usuwania starej? W pasiece pracuję często z dziećmi i takich pszczół po prostu mieć nie mogę.

Pozdrawiam
S

Opublikowano

na pewno ją zetną.... z tego co słyszałem jak się podda matkę późną jesienia to nie mają wyboru i ją przyjmą... może ktoś sie na ten temat wypowie :)

Opublikowano

Nie mają wyboru kiedy się zabierze starą matkę, ale na to nie ma szansy. Nic - najwyżej zostawię ten ul w spokoju do przyszlego roku i zobaczę na wiosnę co z nim zrobić.

Opublikowano

wiosną to wyjdą po nich trutnie i du*a blada, później może byc nie ciekawie jak beda w pasiece matki NU

Opublikowano

bez przesady żeby miesiąc do ula nie zaglądać.... moje świrowały w te upały... tylko sie powałkę ściągnęło to jak z procy siadały na spodnie i ogień ( i co dziwne jak byłem w jasnych dresach to masakra rąbały jak głupie w nogawki sie ładowały a w ciemnych tego nie było)  .... teraz się ochłodziło pszczoły zaczęły nosić pyłek z nawłoci i głupawka minęła... dzisiaj trochę wiało a ja sobie kopałem bez podkurzacza

a co do takich ostrych rodzinek.... to miałem taka jedna zn mam ja dalej.... nawet na rzepaku goniły tylko sie 5m od ula staneło... już nie mówie nawet o przegladzie... normalnie szarańcza...  pózniej sie wyroiły a 5 dni wcześniej zadnego matecznika.... poddałem 2 matki które zutylizowały... wiec zostawiłem je na wykończenie.... po długim czasie zaglądam a tam czerw.... nie wiem może któras z matek cos zaczerwiła i pociągnęły matecznik a jej kulka w łeb a może sie opalitka odkleiła.... teraz nie wiem... ale dzisiaj tez bez podkurzacza do nich zagladałem i cisza.... ale chyba na jesień zrobię wymianę bo nie będe ryzykował zeby miec powtórke z rozrywki na wiosnę.... a tym bardziej stada dziadowskich trutni !!!!!!!!

Kilku pszczelarzy mi odradzało podchodzenie do ula bez podkurzacza i chyba mieli rację. Jak na początku zgrywałem kozaka i grzebałem bez były bardziej agresywne. Teraz podkurzacz mam zawsze odpalony - podstawa zanim zajrzę gdziekolwiek to DOBRZE rozpalony podkurzacz. I pszczoły są spokojniejsze.

Opublikowano

ja dzisiaj zaglądałem do 15 rodzin oglądając każdą ramkę i dalej spokojnie.... miałem rozpalony podkurzacz ale go w ogóle nie użyłem bo nie było takiej potrzeby... pewnie gdyby dziabały to dostaly by dawkę dymu... jedynie z jednej rodziny po podniesieniu powałki 4 jak z procy siadły mi na spodnie i dostałem jednego strzała... to akurat była krainka bo reszta to bf

Opublikowano

Ja naapisałem kiedyś że podkurzacz to dla fasonu i respektu. Nie trzeba walić jak ze Staszkowego . Ale to podstawa BHP i PPoż. :D

Opublikowano

ja dzisiaj zaglądałem do 15 rodzin oglądając każdą ramkę i dalej spokojnie.... miałem rozpalony podkurzacz ale go w ogóle nie użyłem bo nie było takiej potrzeby... pewnie gdyby dziabały to dostaly by dawkę dymu... jedynie z jednej rodziny po podniesieniu powałki 4 jak z procy siadły mi na spodnie i dostałem jednego strzała... to akurat była krainka bo reszta to bf

To się nazywa praca hodowlana. B)

.............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa