Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy styrodur będą podgryzywać. Nie ma znaczenia jaki producent. Podstawa to kleić i zabezpieczać go tak aby nie miały punktu zaczepienia. 

Na synthosie mam całą pasiekę korpusową. A co do ceny to masz jedna z lepszych ;)

Opublikowano

Nie rozumiem tego upierania sie przy styrodurze .Czy słyszał ktoś kiedyś  aby rujka osiedliła się w balocie styropianu?W starej dziupli  ,w starej stercie desek, na drzewie ,ale w styropianie?Przecież to jest produkt ropopochodny ,a co ma wspólnego pszczoła z ropą?

Opublikowano

nazwe je "ała mój kręgosłup" ;) chyba ze sa na stałe w jednym miejscu

Polecił bym ortopedę i neurologa :) gdyby ortopeda nie dał rady z zasztywniałymi kręgami może neurolog pomoże na uciski nerwowe kręgów ;)

Opublikowano

a co w tych czasach jest takie naturalne... nawet ściany w domach są pokryte chemią, już nie mówię o eternicie

nikt tu sie przy styrodurze nie upiera... niech każdy trzyma pszczoły w czym mu się podoba

kiedyś mi ktoś mówił że często pszczoły osiedlają się u niego w  metalowej kopule kościoła... wchodziła rójka przez mały otwór i w żaden sposób nie można było jej wyciągnąć

ja bym sie tak składem chemicznym materiału nie przejmował jak różnymi upiększaczami dodawanymi do produkcji węzy gdzie później pszczoły ładują w to miód

kiedyś były miodarki odstojniki w ocynku i nic się nie działo a teraz tez robią wielkie halo

a tutaj jest pokazane gdzie mogą się nawet zadomowić pszczoły http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ul-na-kolkach-wystraszyl-mieszkancow-Oliwy-n59951.html

Nie wiem czy zauważyłeś ale te pszczoły uznały to auto za dobry postój w czasie kiedy zwiadowczynie szukały ula .Na podszybiu auta jeszcze z klimatyzacją ,ciepło i wilgotno .muślisz że zbudowały by tam plastry ? Po zdięciu widać że im to nie w głowie.

A tak nie na temat to eternit sam w sobie nie jest niebezpieczny ,niebezpieczne są pyły eternitu,którego włoski pdczas wdychania wbijają się w tkankę płucną powodując obrzęk płuc .co powoduje inne powikłanie pulmunologiczne.

Opublikowano

nie wydaje mi sie ze takie fury maja klimatyzację... http://galeria.trojmiasto.pl/Samochod-w-ktorym-znajdowal-sie-roj-we-wtorek-zostal-zabrany-przez-wlasciciela-358162.html?id_news=59951&pozycja=0#fotoi raczej same by sobie jej nie włączyły nawet gdyby to auto ją miało... nie wiem co im tam w głowie siedziało... jak potrafią w opuszczonych budynkach plastry do sufitu pociągnąć i tam sie osiedlic to mnie nic nie zdziwi

Opublikowano

No fakt może klimy nie ma ale ciepło i wilgoć w odpowiednim stężeniu podawana przez podłogę .tylko jak ten roik wszedł do środka .Napewno drogą którą dostaje sie woda przez podłogę. :lol:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzisiaj przywiozłem pierwszą rodzinę od Pana Smotra z Tymbarku, bardzo sympatyczny człowiek i trochę się od niego dowiedziałem. Fajnie mi zapakował rodzinę, między ramki dał beleczki i potem gwoździami poprzybijaliśmy ramki, aby się pszczoły w transporcie nie pogniotły. Po przyjeździe do domu, chciałem szybko wyciągnąć gwoździe i beleczki, aby dokarmić przez powałkę, więc bez kombinezonu, rękawic itp. to zrobiłem.  Spieszyłem się, bo słońce zachodziło i się zimno robiło. Pszczoły strzepywałem i trochę palcami pomagałem im zejść z beleczek, liczyłem na jakieś żądła, a tu nic, może przy kolejnych rodzinach coś dostanę :P

Opublikowano

No i brawo tak trzymać ;), ja jak przywiozłem dwie pierwsze rodzinki następnego dnia miałem wolne, cały dzień leżałem na kocu i sobie patrzyłem jak pracują. Każdy co już ma wie że to uzależnia i na kilku rodzinkach raczej się nie skończy, trzymam za ciebie kciuki i nie przejmuj się pierwszymi niepowodzeniami, które na bank będą pamietam jak ja się wkurzałem jak mi się matka nieunasieniła w moim pierwszym odkładzie i wdały się trutówki (musiałem rozdzielić do uli z których wziąłem) a już się cieszyłem że mam trzy rodzinki :mellow: