Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się by użyć go równolegle z odymieniem apiwarolem (niekoniecznie tego samego dnia). Opis http://www.bio-api.pl/produkty.htmlbrzmi dość obiecująco...

Pozdrawiam

S

Masz racje jest to obiecująca forma podawania tego kwasu. Z chęcią zobaczyłbym jak pszczoła wygląda w środku po aplikacji. Nie chodzi o to że się czepiam, jest to lepsza forma niż przelewanie kwasu do dozowników itd. Trzeba by było zakupić na próbę do uli i prowadzić obserwacje.

Posted

Pewnie masz rację, podoba mi się to że kwas uwalnia się równomiernie niezależnie od temperatury, ale mogą być różne wady które wyjdą w praktyce.

Pozdrawiam
S

Posted

Już ten temat w innym wątku był poruszany. Tam sceptycznie tu neutralnie się wypowiadacie :-D widać pszczelarze to konserwatyści i pomału przyjmują nowości.

Mnie zastanawia ile ten kwas kosztuje /cena leczenia 1 rodziny w sezonie/

Posted

Moje zdanie jest cały czas takie samo najpierw niech to ktoś zbada czy działa czy nie parzy pszczół itd... żeby potem nie było jak z bayvarolem pszczelarz myślał że zwalcza ,a tu niespodzianka tylko 20% skuteczności. 

Posted

"kwas mrówkowy ŻEL"

aplikowanie w ulu wlkp

aplikowanie w ulu warszawskim

zaczerpnięte z allegro bo jest tam obecnie na sprzedaz... linku nie wklejam bo za parę dni może być nieaktualny 

• 3 years later...
Posted

Jakby się ktoś zastanawiał nad kwasem w żelu... Ja testowałem w tym roku - na 3 odkładach doprowadzonych - w połowie sierpnia - do pełnego korpusu wielkopolskiego. W trakcie działania żelu osyp warrozy prawie żaden. Po 14 dniach odymiłem kontrolnie te 3 rodziny i wkładka wyglądała tak jak na zdjęciu.

Myślę, że komentarz zbędny. Pozdrawiam

post-376-0-79851500-1543346619_thumb.jpg

Posted

Ja 2 czy 3 lata temu kupiłem kilka opakowań tego kwasu. Wygląda na to, że dobrze zrobiłem nie używając go. Ciągle leży gdzieś w kącie.