wreichert Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zauważyłem, że pszczoły w ulu z osiatkowaną dennicą gubią zebrany pyłek. Jak wyciągnę płytę pod osiatkowaną dennicą to widać wyraźnie ile spadło. Nie jestem w stanie powiedzieć czy mało czy dużo - musiałbym zrobić zdjęcie - ale widać wyraźne, że jest. Czy to jest normalne ? Waldek Cytuj
Gość Imker Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 u mnie to samo... nawet skrzydełka pszczół Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 To normalne że gubią pyłek a , niektórzy pszczelarze to jeszcze zakładają poławiacze pyłku w swoich ulach i zbierają całkiem pokaźne ilości http://www.pszczolyimiod.pl/ile-pylku-moze-dac-jedna-rodzina-pszczela/, a skrzydełka mogą być również te pokancerowane przez warozę , gorzej jak by były odnóża pszczół , to by świadczyło o nie odpowiedniej siatce w dennicy mającej na przykład ostre krawędzie. Pozdrawiam Tadek Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ja np podnoszę koce w ulach leżakach i też są grudki pyłku. Część zgubią część doniosą w plaster. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi