Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak już pisałem w temacie powitalnym mam 5 uli WZ, będzie to moja pierwsza zimowla w dodatku wiem, że jestem ze wszystkim trochę spóźniony więc chciałbym się was zapytać co robić w mojej sytuacji, żeby było najefektywniej. Nie bardzo się orientuję jeśli chodzi o przygotowania do zimy.

Robiłem ostatnio przegląd pszczoły w ulach już widać szykują się do zimy mało czerwiu na kilku ramkach, trochę miodu, pierzgi etc.

W jednym z 5 uli WZ jakie posiadam jest sporo ramek z poszytym miodem ok. 10 i nie wiem co z nimi robić, ponieważ czytałem, że pszczoły nie powinny mieć w pokarmie miodu na zimę dlatego nie chciałbym im tego zostawiać. Kolega daro mi poradził, żebym wyniósł za zatwór i one sobie wybiorą - tylko czy to ma sens bo znowu sobie miodu do pustych ramek naniosą chyba ;) ?

Pomyślałem, że może zabrać te ramki i do wiosny przechować, żeby na pobudzenie dać pszczołom - jeżeli to dobry pomysł to jak takie ramki przechowywać, czy taki miód się nie zepsuje ? Tak jak w przypadku ramek z pierzgą sypanie pudrem je zakonserwuje ? A może jednak zrobić jak radzi daro ?

Druga sprawa, że nie mam jako takiej pracowni żeby móc przechowywać ramki z suszem czy miodem (może na przyszły rok coś się zrobi) i pomyślałem, że zbuduję coś na rodzaj poszerzonego ula (żeby trzymać w dwóch rzędach po 25 ramek), szczelnego z osiatkowaną wentylacją czy gdyby takie ramki stały na zewnątrz lub w składziku blaszanym na dworze nic by im się nie stało. Jako, że motylica nie lubi przeciągów i zimna to chyba nie byłby to zły pomysł ?

A może lepiej ocieplić taką skrzynie jeszcze ?

Szczerze mówiąc to widziałem taki patent u starego pszczelarza, któremu myszy zjadały ramki tam gdzie je trzymał, zbudował sobie takie coś i twierdził, że ma od lat spokój z robalami i gryzoniami - stało to na dworze.

Proszę o pomoc i rady ;)

Opublikowano

Witaj :)

Z miodem dobrze słyszałeś ale nie do końca. Nie zaleca się zostawiać w ulu na zimę miodu spadzowego, ponieważ szybko zapycha jelita pszczołom i prowadzi to do chorób. jeśli masz w jakiś ramkach sam miód bez czerwiu, nie zastanawiaj się tylko wiruj. Jak masz troszkę miodu na ramce i nic, to jak Daro radził wrzuć za zatwór i zobaczysz za dwa dni jak pięknie będzie wyczyszczona ramka B) . Co do skrzyni to dobry pomysł i nie ocieplaj tego. Ja wrzuciłem susz do pustego ula (na zewnątrz) i zasunąłem wlotek. Najważniejsza sprawa to szczelność tego pudła, bo myszy i inne padalce będą chciały spędzić tam zimę. Nie słyszałem o metodzie konserwowania pierzgi cukrem pudrem :blink:, z tego co mi wiadomo to pierzga już jest odpowiednio zakonserwowana przez pszczoły i nie potrzeba dodatkowej konserwacji.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki, no ten jeden ul co w nim tyle miodu to pracusie cały sezon najwięcej dawały ;) A gdyby tak zostawić ramki w ulu za zatworem to przezimowałyby osuszone ?

Mam kilka zapasowych uli w sumie mógłbym tam wrzucić, tylko nie jestem pewien czy one są do końca szczelne na 100%, żeby tam mysz nie wlazła.

Apropo cukru-pudru i pierzgi to czytałem w Poradniku Pszczelarza, że tak pierzgę można magazynować, bo jeśli nie jest w ulu to pleśnieją z nią ramki.

Jeszcze pytanie jak składać ul na zimę tj. ramki:

pierzga na zewnątrz po obu stronach, potem rameczki z jakimiś zapasami, a w środku susz ?

PS. Zimuję na 10 ramkach.

Opublikowano

Zimowanie na 10 ramkach to za dużo, pszczoły obsiadą w zimie maksymalnie 7 ramek tego typu.

Ja przygotowałem do zimy 19 rodzin na 151 ramkach, jedna rodzina jest na 7 a pozostałe na 8 ramkach bez wzglęgu na to czy pszczoły się teraz na nich  mieszczą, czy nie. Przeważnie się nie mieszczą i siedzą za zatworem przy wiaderku i pilnują kiedy im wleję ostatnią dawkę syropu. Dostały wszystkie już 150 kg cukru, czyli średnio po 1 kg na ramkę. Żadnych ramek z ierzgą ani z miodem nie przechowuję do wiosny bo to takie babranie się i nie ma sensu.

Opublikowano

Jak ocieplać ul WZ na zimie , jeden pszczelarz sypie zwykła słome i mówi że jest git , a inny stare ubrania że ledwo ul się zamyka :D

Opublikowano

Jak ocieplać ul WZ na zimie , jeden pszczelarz sypie zwykła słome i mówi że jest git , a inny stare ubrania że ledwo ul się zamyka :D

Ule ociepla sie na wiosnę , zakładasz ścieśniasz ocieplasz poduszką . Zimą jest nie wskazane ocieplać gniazda  

Opublikowano

Witam,

miód odwirowany parę dni temu dużo tego nie było, ale nie chciałem ryzykować, że w pokarmie na zimę będzie spadź. W tym samym dniu rozpocząłem podkarmianie na zimę syrop 3:2 leję po 2l do podkarmiaczek, ładnie wybierają czasem na drugi dzień sucho i nie wiem czy podawać im codziennie czy co 2-3 dni ?

W jednym ulu pszczoły bardzo słabo wybierają syrop - jakby w cale co to może oznaczać ?

Apropo ocieplenia, bo widzę, że się dyskusja mała zrobiła na samą górę mam takie dosyć cienkie kawałki materiału, al'a koc albo stara kufajka pocięte - pszczelarz od którego odkupiłem ule mówił, że tym ocieplał noi za zatwór dawał słomiane ocieplenie - wszystko dostałem w komplecie. Czyli mówicie, żeby tego górnego nie dawać w tym typie ula - nawet czytałem gdzieś że lepiej nie dawać, a co z tą matą słomianą za zatworem ?

Opublikowano

Jak wybrały to spokojnie dawaj następny. W zasadzie to podkarmianie powinno się już kończyć. Ja cały rok mam poduchę z sieczką na górze. Na jesieni wkładam maty słomiane na boki. Co do wybierania syropu z podkarmiaczki to trudno coś podpowiedzieć: slabsza kondycja pszczół, nie ma kto przenosić, nie ma miejsca albo susz im nie odpowiada ....