ArCzi Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Jak ocieplić ul wz na zimę , co spotkam pszczelarza to inna metoda . . W jednym ulu ma 7cm styropianu i tego jak ocieple to matka będzie czerwiła całą zimę, myśle rzucić jakieś stary kawałek materiału na ramki Jak wy zimujecie w ulach WZ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pleszek Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Najlepiej nie ocieplac . Ramka WZ jest i tak wysoka pszczoly sobie przez zime poradza i matki nie beda czerwic do pozna . Ocieplic na wiosne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joasia Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Gazeta na folię i tyle. Chłonie doskonale wilgoć a poza zatworem zupełnie pusta przestrzeń . Ważniejsza jest wentylacja niż ocieplenie. W dziupli też przeżyją a nikt ich kocykiem nie okrywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurnee Posted August 30, 2015 Share Posted August 30, 2015 Mam jeszcze parę warszawiaków, tylko że moja górna listwa ma 35 mm i ramka z ramką się styka.Gdzie są małe dziurki to pszczoły sobie to kitują wg. swojego uznania. Daję na to tylko kawałek jakiejś szmaty i jest git Najważniejsza jest dobra wentylacja. Większość pasieki mam na dennicach osiatkowanych i pszczoły wyśmienicie zimują bez żadnych ociepleń. Warszawiaki i resztę docieplam po oblocie. Czy to potrzebne nie jestem przekonany, ponieważ jakimś sposobem tej wiosny zapomniałem w jednym ulu zasunąć dennice i to właśnie w nim miałem najwięcej czerwiu i pszczoły na rzepak. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, wiosna też szybko się zaczęła i było ciepło.Zimy jak do tej pory przez moje 5 lat pszczelarzenia były dosyć łagodne,więc nie mam porównania do zimnych i długich zim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts