Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Sign in to follow this  
MAZI

Nalewki i tym podobne, czyli to co tygrysy lubią najbardziej...

Recommended Posts

Polecam nalewkę z czarnej porzeczki zwaną smorodinówką. Palce lizać :-)  Jak ktoś chętny podam przepis :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wal a nie bedziesz pokątnie sprzedawał przepisy. Moje to proste miód , owoce , gorzoła taka 80V w równych proporcjach , mieszać , nie próbowac aż dojrzeje. W tym roku niestety dolewałem wody bo coś owoce suche. Susza czy coś. Znaczy się tragedia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baniak 5l napełniam owocami, ostatnio nie chciało mi się obierać i dałem z zielonymi ogonkami - bez różnicy w smaku.

Do tego pokruszone 1/2 laski cynamonu, 1/2 laski wanilii, kilka goździków, można kilka liści z czarnej porzeczki.

Zalewam wódką. Stoi 1-2 tygodnie - zlewam, a owoce zasypuję cukrem - w zależności od tego czy chcę wytrawną czy słodką ilości regulujemy pod siebie.

Po 1-2 tygodniach zlewam i zalewam ponownie ale spirytusem. 2-3 tygodnie i zlewam, zasypuję ponownie cukrem i po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam - owoce muszą być pomarszczone, cukier musi wyciągnąć z nich zawartość. Można po zlaniu ponownie zasypać niewielką ilością cukru i po 1-2 tygodniu zlać. Mieszam wszystkie odciągi, do butelek i można pić od razu, ale najlepsza jest po około 1 roku - raczej tyle nie wytrwa :-P

Oczywiście czasy i proporcje są umowne :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.