Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Polecam nalewkę z czarnej porzeczki zwaną smorodinówką. Palce lizać :-)  Jak ktoś chętny podam przepis :-)

Posted

To wal a nie bedziesz pokątnie sprzedawał przepisy. Moje to proste miód , owoce , gorzoła taka 80V w równych proporcjach , mieszać , nie próbowac aż dojrzeje. W tym roku niestety dolewałem wody bo coś owoce suche. Susza czy coś. Znaczy się tragedia.

Posted

Baniak 5l napełniam owocami, ostatnio nie chciało mi się obierać i dałem z zielonymi ogonkami - bez różnicy w smaku.

Do tego pokruszone 1/2 laski cynamonu, 1/2 laski wanilii, kilka goździków, można kilka liści z czarnej porzeczki.

Zalewam wódką. Stoi 1-2 tygodnie - zlewam, a owoce zasypuję cukrem - w zależności od tego czy chcę wytrawną czy słodką ilości regulujemy pod siebie.

Po 1-2 tygodniach zlewam i zalewam ponownie ale spirytusem. 2-3 tygodnie i zlewam, zasypuję ponownie cukrem i po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam - owoce muszą być pomarszczone, cukier musi wyciągnąć z nich zawartość. Można po zlaniu ponownie zasypać niewielką ilością cukru i po 1-2 tygodniu zlać. Mieszam wszystkie odciągi, do butelek i można pić od razu, ale najlepsza jest po około 1 roku - raczej tyle nie wytrwa :-P

Oczywiście czasy i proporcje są umowne :-)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.