michal79 Opublikowano 19 Września Autor Opublikowano 19 Września 19 minut temu, Tadek11 napisał(a): Kozak pewnie bo mu wyszło słonko 🌞 I na tym koniec , anonimowo to można wszystko napisać , znam takich chwalipiętów .🙃 Internet jako źródło wymiany wiedzy trochę zawiódł. Cóż. Pora się przyzwyczaić. Cytuj
michal79 Opublikowano 30 Września Autor Opublikowano 30 Września Kolejna metoda, w której matka cały czas może czerwić: 1. Izolujemy matkę na dwóch dowolnych plastrach na 18 dni. 2. Utylizujemy plastry, a do izolatora wstawiamy nowe (najlepiej do zaczerwienia). 3. Po 3 dniach warroza nie ma wyboru i zaczyna przechodzić tylko na czerw w izolatorze. 4. Po 10 dniach (czyli warroza przez 7 dni przechodziła do czerwiu w izolatorze) od wymiany plastrów w izolatorze usuwamy również je. Całość operacji trwa 28 dni i wymaga trzykrotnej interwencji (w tym dwa razy złapania matki, bo za pierwszym razem przełożyliśmy ją na plastrze). 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października Kolejna metoda biotechniczna, w której nie potrzebujemy krat odgrodowych, a wszystko załatwia się podczas dwóch wizyt. 1. Wyjmujemy z gniazda wszystkie plastry z czerwiem zasklepionym. 2. Zostawiamy jeden plaster z czerwiem otwartym. Jeśli na tym plastrze jest jakiś czerw zasklepiony - odsklepiamy go widelcem. 3. Wyjęte plastry przetapiamy, na ich miejsce wstawiamy plastry z węzą, taflą lub suszem. 4. Tydzień później wracamy do tego jednego plastra z otwartym czerwiem, który zostawiliśmy w ulu. 7 dni wchodziła w ten czerw warroza pozostała w rodzinie na pszczołach. Ten plaster też wyciągamy i przetapiamy. Koniec zabiegu. Na obrazku plaster - pułapka podczas drugiej wizyty. Metoda pochodzi z prezentacji Ralpha Buchlera "Sustainable Varroa Management (Part 3 of 4) Ralph Büchler" (okolice 27 min) na Youtube. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października W dniu 30.09.2025 o 19:58, michal79 napisał(a): Kolejna metoda, w której matka cały czas może czerwić: 1. Izolujemy matkę na dwóch dowolnych plastrach na 18 dni. 2. Utylizujemy plastry, a do izolatora wstawiamy nowe (najlepiej do zaczerwienia). 3. Po 3 dniach warroza nie ma wyboru i zaczyna przechodzić tylko na czerw w izolatorze. 4. Po 10 dniach (czyli warroza przez 7 dni przechodziła do czerwiu w izolatorze) od wymiany plastrów w izolatorze usuwamy również je. Całość operacji trwa 28 dni i wymaga trzykrotnej interwencji (w tym dwa razy złapania matki, bo za pierwszym razem przełożyliśmy ją na plastrze). No właśnie metoda izolowania ma coraz większe zainteresowanie pewnie za wykładami Dr. Olszewskiego , który dwukrotnie był między innymi i na Naszych Konferencjach Pszczelarskich w moim Stowarzyszeniu i był z wykładami właśnie na ten temat , a pamiętasz jakie dostałem cięgi na forum od Tomka ( Tikcop) za to że pisałem o izolowaniu matek . Cytuj
lech Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października W dniu 30.09.2025 o 19:58, michal79 napisał(a): Kolejna metoda, w której matka cały czas może czerwić: 1. Izolujemy matkę na dwóch dowolnych plastrach na 18 dni. 2. Utylizujemy plastry, a do izolatora wstawiamy nowe (najlepiej do zaczerwienia). 3. Po 3 dniach warroza nie ma wyboru i zaczyna przechodzić tylko na czerw w izolatorze. 4. Po 10 dniach (czyli warroza przez 7 dni przechodziła do czerwiu w izolatorze) od wymiany plastrów w izolatorze usuwamy również je. Całość operacji trwa 28 dni i wymaga trzykrotnej interwencji (w tym dwa razy złapania matki, bo za pierwszym razem przełożyliśmy ją na plastrze). Czyli usuwamy cztery pełne ramki czerwiu , który w wypadku gdyby się wygryzł obsiadłby dwanaście ramek w ulu. Według mnie to bardzo drogo za pozbycie się 90 procent warrozy z ula. Cytuj
michal79 Opublikowano 4 Października Autor Opublikowano 4 Października 1 godzinę temu, lech napisał(a): Według mnie to bardzo drogo za pozbycie się 90 procent warrozy z ula. Testowo zrobiłem tak w tym roku na jednej rodzinie. Spadku siły i miodności nie stwierdziłem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi