Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Potrzebuje kupić dwie matki unasienione. Niestety ja w tym roku nie ciagłem matek u siebie na slasku. I gdy odwiedziłem te dwa ule na pomorzu co mam, to okazało sie ze są  zbyt terytorialne, albo zbyt nastawione na samoradzenie. I tak mi przyszło do głowy że może ktoś będzie miał dwie matki po łączeniu rodzin albo ktore mu po prostu zostały odsprzedać?

Opublikowano
Godzinę temu, hurriway napisał(a):

Cześć, 

Potrzebuje kupić dwie matki unasienione. Niestety ja w tym roku nie ciagłem matek u siebie na slasku. I gdy odwiedziłem te dwa ule na pomorzu co mam, to okazało sie ze są  zbyt terytorialne, albo zbyt nastawione na samoradzenie. I tak mi przyszło do głowy że może ktoś będzie miał dwie matki po łączeniu rodzin albo ktore mu po prostu zostały odsprzedać?

Kojarzysz Leszka Hoppe? 

Wymieni Ci te "samoradzące" na komercyjne matki, ŁagodneMiodneNierojliwe. Od lat tak robi. 

Kontakt - Odkłady pszczele

• michal79 zablokował(a) i odblokował(a) ten temat
Opublikowano (edytowane)

Tak, kojarzę. Osobiscie go nie znam ale z grup fb kojarzę ze zbieral takie matki. Ale wydaje mi sie ze wymiana byla za nieunasieniona,  więc nie wiem czy to dobry pomysl żeby pozyskiwać takie hybrydy (zapłodnione przez te lokalne trutnie- a tu gdzie mam te pszczoly to sa pszczelarze ale tacy zastodolni wiec ta agresja bedzie w powietrzu) i jeszcze kwestia czy dadzą rade sie obleciec. A ja chciałbym zapomnieć o temacie, po prostu podlozyc a nie zastanawiac sie czy one dadzą radę się unnasiennic gdy sierpien za pasem. Albo ze znow będzie agresja

Edytowane przez hurriway
Opublikowano

To nie wiedziałem, ale ja bym podpytał czy nie ma UN ze sprawdzoną jagnięcością córek ;)

Przy czym i tak nie ma gwarancji. Czytałem historię, że po zmianie gospodarza pszczoły rotweilery zagadkowo złagodniały. 

Może być i w drugą stronę...