Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowy temat związany z moimi spostrzeżeniami dotyczącym uli drewnianych Dadant- Blatt 10 ramkowych, jakie kilka lat temu kupiłem - zaczynając przygodę z hodowlą pszczół.

W trakcie pracy z nimi, zauważyłem kilka niedopracowań – skłoniły mnie one do pomysłu stworzenia własnych konstrukcji z kilkoma modyfikacjami.

Inspiracji w sieci jak na lekarstwo (może poza pomysłami znalezionymi na Pintereście).

Materiał budulcowy pochodził z odpadów jakie nazbierały się przez kilka lat w efekcie innych projektów. Całość powstała w okresie jesienno-zimowym, kiedy to mam czas na majsterkowanie.

Jedyną rzeczą jaką kupiłem była blacha aluminiowa do pokrycia daszków.

Wykorzystałem również drewno pochodzące z wycinki w moim ogrodzie – stary szpaler żywotników zachodnich i olbrzymich (Thuja occidentalis i T. plicata). Drewno bardzo lekkie (jak balsa), deseczki wycięte z nich na obce pióro, potraktowałem kąpielą w oleju tungowym z terpentyną. Po wysuszeniu, wykorzystałem jako zewnętrzną warstwę.

W wolnej chwili naliczyłem 9 gatunków drewna jakie użyłem w tych ulach.

Mogę sobie pozwolić na tego typu pomysły i ich realizację, ponieważ posiadam niezbędny sprzęt (typ hobby), który kolekcjonowałem w ciągu kilkunastu poprzednich lat. Najwartościowszym okazał się zakup mobilnej piły taśmowej (hobbystycznej), na której po kilku modyfikacjach (dobudowany stół i sanki), mogę przecierać wałki drewna o grubości do 30 cm.

Idealne rozwiązanie, ponieważ wykorzystuję krótkie (1,10 m) wałki tzw. papierówkę jak i inne króciaki wycinane w moim ogrodzie i nie tylko. Mam zaprzyjaźnioną firmę wycinkową, która co raz przywozi mi różne „egzotyczne cudaki” za przysłowiową „flaszkę”.

Po przestudiowaniu kilku tomów periodyku z lat 1905-1914 L'Apicoltore, periodico dell'Associazione centrale d'incoraggiamento per l'apicoltura in Italia – kolejny projekt ula w realizacji – ale o tym później.

Polecam lekturę tym, którzy chcą wiedzieć więcej. Z pewnością kreatywności i świeżości w spojrzeniu na temat pszczelarstwa, powinniśmy się uczyć od naszych dziadków - z poprzedniej epoki...

Widać, że forum w tej formie – przy braku aktywności - zdaje się umierać na rzecz coraz powszechniejszych kont społecznościowych - jakby wszystko zostało napisane ?

Bez dopływu nowych użytkowników z nowymi pomysłami, spostrzeżeniami czy przemyśleniami - widzę smutny koniec Forum Banicja, gdzie zebrała się kiedyś grupa osób ze świeżym spojrzeniem na pszczelarstwo.

Ja kieruję się swoim prywatnym dekalogiem, dzięki któremu nie osiadłem na laurach;

1. Myśl samodzielnie.

2. Podważaj autorytety.

3. Nie przyjmuj żadnego twierdzenia na wiarę.

4. Konfrontuj swoje pomysły z doświadczeniem i obserwacją.

5. Jeśli Twoja ulubiona idea nie przejdzie empirii, to odrzuć ją jako błędną.

6. Idź za głosem dowodów.

7. Jeśli brak Ci dowodów, to zawieś osąd.

8. Wyciągaj logicznie wnioski.

9. Pamiętaj, że możesz się mylić.

10. Bieda jest matką kreatywności, bogactwo – rozleniwia.

Zachęcam Użytkowników do dzielenia się swoimi pomysłami.

(opisy pod zdjęciami – w razie wątpliwości i niejasności proszę zadawać pytania)

• Lubię 1
  • Dziękuję 2
Opublikowano

Dzięki Sławku , że podzieliłeś się na forum swoim hobby pszczelarskim i hobby stolarskim równocześnie 😁 

Robota stolarska widać dopracowana w szczegółach w wykończeniu pierwsza klasa 👍 Jak się domyślam jest to replika starej konstrukcji uli z Italii i  czy tak  zostawiasz je  jako repliki ,  dla pokazania piękna dawnych konstrukcji  uli , czy zamierzasz obsadzić w nich pszczoły chociażby na próbę , bo na zdjęciach są pokazane jako nówki , ale jednocześnie widzę , że nawet wyposażyłeś te ule we wkładki dennicowe prawdopodobnie do sprawdzania osypu warrozy , ale jak mógł byś wyjaśnić ich rolę , do czego one służą w zamyśle budowniczego. 

Sam zajmowałem się również kiedyś stolarstwem przeważnie amatorsko , ale też kilka lat nawet usługowo i doceniam takich zapaleńców hobbystycznych jak Ty Sławku.

No ale na koniec powaliłeś mnie tym swoim dekalogiem prywatnym , brak mi słów , ten dekalog powinien być na naszym forum oprawiony w ramki i do refleksji dla "początkujących pszczelarzy odkrywców o zacięciu naukowym "  w pszczelarstwie i w życiu prywatnym również. 

Pozdrawiam 

Tadek

• Lubię 1
Opublikowano

Dziękuję za słowa uznania - kilka słów wyjaśnienia.

Przedstawione ule są do zasiedlenia na wiosnę (moje pszczoły czeka przeprowadzka). To uwspółcześniona forma ula Dadanta - Blatta.

Nie jest to ul Dadanta włoski (Ul Dadanta-Blatta Carliniego).

Zwyczajnie - wprowadziłem 6 modyfikacji w porównaniu do tych kupionych.

Nowy dla mojej pasieki typ ula (o którym pisałem) jest w fazie konstruowania (zwymiarowany projekt na papierze + materiał) ale jest tak - że użyję młodzieżowego słownictwa - "odjechany", że czeka mnie niezła stolarska ekwilibrystyka... ale ja lubię takie wyzwania.

Nie chcąc zapeszać - mogę powiedzieć, że będzie to 10-12 ramkowy - połączenie ula leżaka z nadstawkami powstały w roku 1909, włoskiego konstruktora.

Nie zauważyłem, że na nowym skrypcie forum, zdjęcia wyświetlają się bez opisu - wkładka dennicowa (1 mm grubości płyta PVC)  do badania osypu warrozy wsuwana jest od tyłu ula przez widoczną szczelinę 3 mm wysokości (zdjęcia 1/6) widać na nim otwór, przez który wprowadzam końcówkę odymiacza do apivarolu. Po całym zabiegu, zatykam ten otwór styropianowym korkiem.

Pozdrawiam, 

Sławek