Lysy85 Opublikowano 27 Maja 2016 Opublikowano 27 Maja 2016 Witam. Jak w tytule- mam ul wielkopolski na 12 ramek. Mam 1 pelna ramke piezgi I 5 ramek czerwiu a reszte zalewaja nakropem. Wszystkie wolne komorki po wygryzieniu tez zalewaja nakropem tak ze mamuska nie ma gdzie jajek skladac. W miodni mam juz 4ramki z nakropem a reszte weze do odbudowania. Czemu ograniczaja matulke I co zrobic? Przekladac ramki z nakropem do miodni a weze do gniazda? Cytuj
Gość Imker Opublikowano 27 Maja 2016 Opublikowano 27 Maja 2016 musisz przekładać ramki... nie chce Cię martwić u mnie co bym nie dał węzę czy susz to zalewały ale już po rzepaku i wszystko wraca do normy jest duży dopływ nektaru i zalewają Ci gniazdo ... później rójki itd jak masz 5 ramek czerwiu to nie jest źle u mnie trafiały się rodziny z 3 ramkami Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 27 Maja 2016 Opublikowano 27 Maja 2016 Witam. Jak w tytule- mam ul wielkopolski na 12 ramek. Mam 1 pelna ramke piezgi I 5 ramek czerwiu a reszte zalewaja nakropem. Wszystkie wolne komorki po wygryzieniu tez zalewaja nakropem tak ze mamuska nie ma gdzie jajek skladac. W miodni mam juz 4ramki z nakropem a reszte weze do odbudowania. Czemu ograniczaja matulke I co zrobic? Przekladac ramki z nakropem do miodni a weze do gniazda? Jeśli dobrze cię zrozumiałem masz pszczoły na 16 ramkach wielkopolskich i 8 ramkach węzy? 1 Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 28 Maja 2016 Opublikowano 28 Maja 2016 Takprzekładaj ramki z węzą do gniazda a gniazdowe do modni .Rada na przyszłość przed rozpoczęciem nektarowania rzepaku przekładaj ramki z czerwiem do miodni a w gniazdo węzę .Ja w tej chwili mam po 30 do 35 ramek w ulach wielkopolskich ,gniazdo na 10 ramkach. Cytuj
zdzich123 Opublikowano 28 Maja 2016 Opublikowano 28 Maja 2016 Tylko gdzie te ramki przekładać , mam już po trzy korpusy ,wszystkie pełne .Dokładać czwarty , chyba zbyt wysoko . Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 28 Maja 2016 Opublikowano 28 Maja 2016 Tylko gdzie te ramki przekładać , mam już po trzy korpusy ,wszystkie pełne .Dokładać czwarty , chyba zbyt wysoko .ja mam po cztery jak pisałem 30 do 35 ramek po co ograniczać matki jak miód mogą nosić ,jak będzie trzeba to i piaty dostana .zazimuję na trzech przed rzepakiem puszczam rujkę mam pszczołę na dwóch korpusach z młoda matką i piękne nosi miód co roku moda matka. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 29 Maja 2016 Opublikowano 29 Maja 2016 zdzich123 wez załóż na najsilniejsze rodziny czwarty korpus a do niego powkładaj najbardziej załadowane ramki z innych rodzin... oczywiście bez pszczół ja dostałem taką cenną radę i tak zrobiłem... czwarty korpus został szybko zasklepiony a ja miałem w rodzinach miejsce na ramki Cytuj
zdzich123 Opublikowano 29 Maja 2016 Opublikowano 29 Maja 2016 Łatwo mówić gorzej wykonać , jedynie pojedyńcze ramki wkładać bo całe korpusy to nie na moje zdrowie .Na przyszły zezon tak spróbuję , może będzie taki sam obfity .Zalewają gdzie się da , włacznie z ramką pracy . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 29 Maja 2016 Opublikowano 29 Maja 2016 zdzich123 wez załóż na najsilniejsze rodziny czwarty korpus a do niego powkładaj najbardziej załadowane ramki z innych rodzin... oczywiście bez pszczół ja dostałem taką cenną radę i tak zrobiłem... czwarty korpus został szybko zasklepiony a ja miałem w rodzinach miejsce na ramki Cytuj
Gość Imker Opublikowano 29 Maja 2016 Opublikowano 29 Maja 2016 ze co niby gorzej wykonać? Zdrowia Panie Piotrze Cytuj
zdzich123 Opublikowano 29 Maja 2016 Opublikowano 29 Maja 2016 Witam . Tak myślę sobie że z tym 4 korpusem dam sobie spokój .Mam stare, wręcz zbędne ule wlkp leżaki 20-ramkowe , W miarę możliwości wiosną zrobię odkład w jednym z nich i będę przekładał ramki do niego właśnie te które będą wyjmowane z gniazda .Leżaki pakowne bo mam dorobione do nich nadstawki 1/2 wlkp .Ma to sens ?Oczywiście sytuacja pokaże co przełożyć ramkę z miodem czy z czerwiem . Cytuj
Tosia Opublikowano 30 Maja 2016 Opublikowano 30 Maja 2016 Witam, wczoraj chciał mi uciec rój, ale zdążyłam założyć na wylotek kratę odgrodową. Dziś sprawdziłam ul: w gnieździe zamiast ramek z czerwiem sam miód, który pszczółki pobielają na 10 ramkach wklp., a w nadstawce tylko 1 ramka z czerwiem (bo przeniosłam matkę do góry niechcący), a na następnych 9 ramkach - też miód nie do końca zasklepiony. Dołożyłam dzisiaj między gniazdo a nadstawkę - dodatkową nadstawkę z 8 ramkami węzy w nadziei, że matka wejdzie sobie do środkowego korpusu i zacznie składać jajeczka.W sumie rodzina ma 28 ramek wlkp. w trzech korpusach. Liczę na to, że moje pszczółki "wytrzymają" do 8 czerwca, wtedy odbieram miodek Mam nadzieję, że matka zacznie czerwienie w środku ula, bo nie chce mi się przekładać tych ciężkich korpusów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi