morzedzungli Opublikowano 28 Maja 2016 Opublikowano 28 Maja 2016 Witam serdecznie i proszę o rozjaśnienie mi sytuacji, Pszczółki w nadstawce odbudowały już 4 ramki w całości na komórkach trutowych. Czerwiu krytego mało ( resztki) matki nie widziałem ale i tak jest przeznaczona do wymiany. Pierwszy raz spotkałem się z tym zjawiskiem, co to może być? Karol Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Po pierwsze sprawdź czy nie zalały nakropem ramek w gnieździe.Jak zalały to znaczy że w dupskach i się gotuje i będą sie roić o czym świadczy nadmiar czerwiu trutowego.Ile jest czerwiu w ogóle czy sam kryty czy może otwarty w małych ilosciach tam gdzie nie ma nakropu? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Matka może być już młoda .Stara wyszła , wygryzają się resztki pszczół po starej , a młoda jeszcze nie zaczęła czerwić , lub została ograniczona przez pszczoły (zalane miodem całe gniazdo )Przełóż ramki z miodem i z resztkami krytego czerwiu do nadstawki , a do gniazda daj susz i węzę Uważaj , żeby matka została w rodni .Jak kwitną u Ciebie akacje , to matka pewnie i tak nie zdąży się rozpędzić z czerwieniem , ale chociaż miodu naniosą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi