Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konsystencja i krystalizacja

Miód faceliowy po zbiorach krystalizuje w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy. Skrystalizowany, stały miód faceliowy może mieć mały kryształ i być gładki, choć zdarzają się miody faceliowe o średnim i grubszym krysztale. Miękka konsystencja miodu ułatwia jego rozsmarowywanie.

Mam pytanie do pszczelarzy pozyskujących miód faceliowy. Jaką konsystencję u was ma miód faceliowy. Jw. podają może mieć różne kryształki.

Bo dziś się zbulwersowałem. Deski na ule wożę do stolarza i mi obrabia a ja skręcam przeważnie na korpusy. Dziś mi wykonał drobną usługę i wg poprzednich duzo większych mnie skasował. Wcześniej sprzedałem mu słoik miodu faceliowego z końca czerwca jeszcze płynnego. Na moją uwagę, że to chyba za dużo, odpowiedział a przyrównaj moją pracę do ceny miodu. Odpowiedziałem, że na słoik miodu muszą pracować tysiące pszczół. A ten miód co mi sprzedałeś to nie jest dobry, kiedyś kupowałem to był zupełnie inny. Obecnie się skrystalizował i jakie są kryształki jak z cukru. Miód pozyskany od rójek osadzonych  na węzie.   

Opublikowano
21 godzin temu, ikop74 napisał:

.................Ciekawi mnie, czy można mieszkać z miodem niewysuszony pyłek?....................

 

 

Można.

Większość taki mam, gdyż jest wyciskany a nie wirowany.

A co do smaku, to w mojej ocenie jest jest dużo przyjemniejszy dla podniebienia niż wirowany.

  • Lubię 1
Opublikowano
35 minut temu, irkor napisał:

 

Można.

Większość taki mam, gdyż jest wyciskany a nie wirowany.

A co do smaku, to w mojej ocenie jest jest dużo przyjemniejszy dla podniebienia niż wirowany.

 A czym miód wyciskasz? Bo myślę, żeby zamówić sobie taką małą wyciskarkę do owoców, u mnie niedaleko jeden producent robi drewniane, a stalowe elementy z kwasówki. Myślę, że nada się i do odsklepin i żeby dla rodziny kilka ramek wycisnąć i mieć miód-lekarstwo najlepszej jakości.

Opublikowano

Przy niewielkich ilościach jak najbardziej możesz "wyciskać" jakąś wyciskarką do owoców. Uda Ci się wydobyć jak największą ilość miodu.

Ja najpierw rozdrabniam/rozgniatam plastry w wiadrze. Mam zrobiony odstojnik z sitami z trzech wiader. Na dole typowy odstojnik do miodu z zaworem, na którym umieszczone są dwa sita do miodu (czasami używam tylko sita grubszego). Na nim stoi wiadro z powierconymi otworami o średnicy ok. 3 mm, na które wsunięte jest kolejne wiadro z otworami ok. 6 mm, do którego przelewam rozgniecione plastry. Nie jest to najlepsza metoda, gdyż duża część miodu zostaje w suszu. Jednak nic się nie marnuje, pszczoły wniosą sobie wszystko do uli, a mnie zostaje do przetopienia czysty wosk. No i miód oczywiście - "wyciskany".

Opublikowano
16 godzin temu, harcerz1020 napisał:

Konsystencja i krystalizacja

Miód faceliowy po zbiorach krystalizuje w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy. Skrystalizowany, stały miód faceliowy może mieć mały kryształ i być gładki, choć zdarzają się miody faceliowe o średnim i grubszym krysztale. Miękka konsystencja miodu ułatwia jego rozsmarowywanie.

Mam pytanie do pszczelarzy pozyskujących miód faceliowy. Jaką konsystencję u was ma miód faceliowy. Jw. podają może mieć różne kryształki.

Bo dziś się zbulwersowałem. Deski na ule wożę do stolarza i mi obrabia a ja skręcam przeważnie na korpusy. Dziś mi wykonał drobną usługę i wg poprzednich duzo większych mnie skasował. Wcześniej sprzedałem mu słoik miodu faceliowego z końca czerwca jeszcze płynnego. Na moją uwagę, że to chyba za dużo, odpowiedział a przyrównaj moją pracę do ceny miodu. Odpowiedziałem, że na słoik miodu muszą pracować tysiące pszczół. A ten miód co mi sprzedałeś to nie jest dobry, kiedyś kupowałem to był zupełnie inny. Obecnie się skrystalizował i jakie są kryształki jak z cukru. Miód pozyskany od rójek osadzonych  na węzie.   

U nas facelia facelii nigdy nie będzie równa. Ta, która zakwitnie początkiem maja będzie inna niż ta z końca czerwca - pszczoły nie lubią monokultur, więc prawie zawsze coś domieszają. Zdarza mi się mieć "czystą" facelię, bo u jednego z wujów, który uprawia tę roślinę co jakiś czas trafi się tylko kukurydza i buraki w okolicy. Czysta facelia ma lekko zielonkawy odcień. Wyrazisty zapach "perfum" - jak ktoś stał w ciepły, wilgotny wieczór na polu facelii wie o czym mówię. To zapach wręcz duszący i wyraźnie jest wyczuwalny w miodzie. Miód krystalizuje w zależności od miejsca przechowywania od kilku tygodni do 8 miesięcy - mam jeszcze zupełnie płynną facelię zarówno w domu jak i przed sobą w pracy na biurku. Słoiki przechowywane w piwnicy są już skrystalizowane. Zazwyczaj ten miód krystalizuje na "pastę", czyli łatwo wybiera się go ze słoika. Jest gładki. Krupiec się zdarza, gdy doleją wiosną jakiegoś mniszka, albo nektaru z drzew owocowych, a latem pomieszają z lipą.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.