slawo3663 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Mam pytanie pewnie banalne ale - mam ul warszawiak p. posiada dwa wylotki z ,,tyłu i z przodu,, po przekątnej. W chwili obecnej rodzina się tak rozrosła że zajmuje cały ul 17 ramek. Po co to jest czy można otworzyć obydwa ? - czy nie wyziębi taki układ gniazda ?. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Otwieraj śmiało na pewno nie oziębisz teraz gniazda. 1 Cytuj
Kosut Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Poczytaj trochę starszych opracowań np: Ostrowskiej " Pszczelarstwo na Białostocczyżnie'' to dowiesz się po co robili takie wylotki. Cytuj
slawo3663 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Poczytaj trochę starszych opracowań np: Ostrowskiej " Pszczelarstwo na Białostocczyżnie'' to dowiesz się po co robili takie wylotki. Zaintrygował mnie Twój wpis. Niestety nie mam odpowiedniej literatury więc jakbyś w dwóch słowach naświetlił temat. Cytuj
Kosut Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 Jeden ze sposobów wykorzystania takiego wyloty to np: odkład ze starą matką . Czyli w ulu z jednej strony rodzina , a od drugiego szczytu robisz odkład ze starą matką, której czerwienie można wykorzystać na wzmocnienie rodziny przed zimą, dzięki temu uzyskamy miód z wczesnych pożytków. Chodzi o to ,że na pszczołę zimową czerwią dwie matki, potem przegrodę usuwamy i zwycięża silniejsza. Jest to też jedna z metod zwalczania nastroju rojowego w leżakach.Tych metod gospodarzenia w leżakach Ostrowska opisuje kilka , może kilkanaście, sam mam wlkp korpusowy , ale temat mnie zainteresował. Pozdrawiam. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi