Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie pewnie banalne ale - mam ul warszawiak p. posiada dwa wylotki z ,,tyłu i z przodu,,  po przekątnej. W chwili obecnej rodzina się tak rozrosła że zajmuje cały ul 17 ramek. Po co to jest czy można otworzyć obydwa ? - czy nie wyziębi taki układ gniazda ?.

Posted

Poczytaj trochę starszych opracowań np: Ostrowskiej " Pszczelarstwo na Białostocczyżnie'' to dowiesz się po co robili takie wylotki.

Posted

Poczytaj trochę starszych opracowań np: Ostrowskiej " Pszczelarstwo na Białostocczyżnie'' to dowiesz się po co robili takie wylotki.

Zaintrygował mnie Twój wpis. Niestety nie mam odpowiedniej literatury więc jakbyś w dwóch słowach naświetlił temat.

Posted

Jeden ze sposobów wykorzystania takiego wyloty to np: odkład ze starą matką . Czyli w ulu z jednej strony rodzina , a od drugiego szczytu robisz odkład ze starą matką, której czerwienie można wykorzystać na wzmocnienie rodziny przed zimą, dzięki temu uzyskamy miód z wczesnych pożytków. Chodzi o to ,że na pszczołę zimową czerwią dwie matki, potem przegrodę usuwamy i zwycięża silniejsza. Jest to też jedna z metod zwalczania nastroju rojowego w leżakach.Tych metod gospodarzenia w leżakach Ostrowska opisuje kilka , może kilkanaście, sam mam wlkp korpusowy , ale temat mnie zainteresował. Pozdrawiam.  

• Like 1