slawo3663 Posted June 29, 2017 Share Posted June 29, 2017 Mam pytanie pewnie banalne ale - mam ul warszawiak p. posiada dwa wylotki z ,,tyłu i z przodu,, po przekątnej. W chwili obecnej rodzina się tak rozrosła że zajmuje cały ul 17 ramek. Po co to jest czy można otworzyć obydwa ? - czy nie wyziębi taki układ gniazda ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted June 29, 2017 Share Posted June 29, 2017 Otwieraj śmiało na pewno nie oziębisz teraz gniazda. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosut Posted June 29, 2017 Share Posted June 29, 2017 Poczytaj trochę starszych opracowań np: Ostrowskiej " Pszczelarstwo na Białostocczyżnie'' to dowiesz się po co robili takie wylotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawo3663 Posted July 2, 2017 Author Share Posted July 2, 2017 Poczytaj trochę starszych opracowań np: Ostrowskiej " Pszczelarstwo na Białostocczyżnie'' to dowiesz się po co robili takie wylotki. Zaintrygował mnie Twój wpis. Niestety nie mam odpowiedniej literatury więc jakbyś w dwóch słowach naświetlił temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosut Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 Jeden ze sposobów wykorzystania takiego wyloty to np: odkład ze starą matką . Czyli w ulu z jednej strony rodzina , a od drugiego szczytu robisz odkład ze starą matką, której czerwienie można wykorzystać na wzmocnienie rodziny przed zimą, dzięki temu uzyskamy miód z wczesnych pożytków. Chodzi o to ,że na pszczołę zimową czerwią dwie matki, potem przegrodę usuwamy i zwycięża silniejsza. Jest to też jedna z metod zwalczania nastroju rojowego w leżakach.Tych metod gospodarzenia w leżakach Ostrowska opisuje kilka , może kilkanaście, sam mam wlkp korpusowy , ale temat mnie zainteresował. Pozdrawiam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts