Ślężańskie Miody Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 Witam bzykających przyjaciół Mam dylemat. W korpusach 1/2 wlkp. pozostał mi niezasklepiony nektar z części rodzin. Część pochodzi z odkładów, część z rodzin produkcyjnych. Powiedzcie co mogę z tym teraz zrobić? Odwirować nektar z plastrów i zrobić coś z procentami, czy zostawić do nowego sezonu? Nie chciałbym zostawiać takich plastrów, ponieważ część była zaczerwiona ( część rodzin jest na samych korpusach 1/2) i boję się żeby mi się w tych plastrach "motylki" nie pojawiły. No i jeszcze jeden dylemat. 2 odkłady były odymione apiwarolem na początku Lipca i zastanawiam się czy plastry z takim nektarem też nadają się do przeroby na miód pitny. Pozdrawiam, Daniel Quote
Tadek11 Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 Piszą że amitraza rozkłada się w ciągu 30 dni na substancje nie toksyczne ?? Niektórzy niezasklepiony miód z nadstawek dają pszczołom do osuszenia ustawiając nad lub pod gniazdem pół nadstawki , bo zostawiony na ramkach chłonie wilgoć z powietrza i pleśnieje , nie mówiąc już o motylicy. Tak że zostawianie ich do nowego sezonu nie ma sensu. 1 Quote
Ślężańskie Miody Posted September 10, 2017 Author Posted September 10, 2017 Też tak myślałem z odstawieniem do nowego sezonu. Powiem szczerze, że jakoś słabo dziewczynom szło noszenie do gniazda nektaru z nadstawek. Quote
daro Posted September 10, 2017 Posted September 10, 2017 A oddzieliłeś ? Pod nadstawkę która ma być osuszona podkładasz folię odsłaniając uliczkę . 1 Quote
Recommended Posts