marcino91 Posted June 2, 2018 Posted June 2, 2018 Witam, z racji mojej 10 dniowej nieobecności miał być przegląd rodzin czy się nie wyroiły i sprawdzenie odkładów czy matki się unasienniły ale pogoda nie sprzyja zaglądaniu do uli bo cały czas leje jak z cebra. Przeglądałem zatem ramki z suszem i pokarmem po zimie i niestety wspomniany barciak upierdliwie drąży woszczynę. Co ciekawe ramki trzymam w korpusach niedaleko okna tak żeby miały relatywnie jak najwięcej światła a w samym korpusie trzymam jedynie kilka ramek ale na nic się to zdało. Jedyne co mi przychodzi do głowy to siarkowanie ale uważam to za ostateczność i wolałbym chemii jak najmniej do liści orzecha jakoś nie mam przekonania więc co nam pozostaje?? Quote
Nacek Posted June 3, 2018 Posted June 3, 2018 Najskuteczniejszy sposób na barciaka to przechowywanie plastrów dziewiczych, u mnie plastry przeczerwione są w ulach albo trafiają do tapiarki Quote
Tadek11 Posted June 3, 2018 Posted June 3, 2018 Witam, z racji mojej 10 dniowej nieobecności miał być przegląd rodzin czy się nie wyroiły i sprawdzenie odkładów czy matki się unasienniły ale pogoda nie sprzyja zaglądaniu do uli bo cały czas leje jak z cebra. Przeglądałem zatem ramki z suszem i pokarmem po zimie i niestety wspomniany barciak upierdliwie drąży woszczynę. Co ciekawe ramki trzymam w korpusach niedaleko okna tak żeby miały relatywnie jak najwięcej światła a w samym korpusie trzymam jedynie kilka ramek ale na nic się to zdało. Jedyne co mi przychodzi do głowy to siarkowanie ale uważam to za ostateczność i wolałbym chemii jak najmniej do liści orzecha jakoś nie mam przekonania więc co nam pozostaje?? Pisaliśmy u nas na forum na ten temat https://pasiekapszczelarska.pl/topic/738-motylica-problem-z-pozbyciem-si%C4%99/page-2?hl=motylica Pozdrawiam Tadek Quote
marcino91 Posted June 3, 2018 Author Posted June 3, 2018 Jasne coś mnie wyszukiwarka oszukała dziękuję i przepraszam Quote
Recommended Posts