Pasieczka Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 Czesc i.....chwala Ja mam warszawskie i Langstroth , ale najlepiej mi robia ,, warszawskie zkojarzone z Langstroth . moge objasnic jesli ktos chce. Pozdrowiwnia dla wszystkich. Cytuj
Pasieczka Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 Zainteresowani moga pisac na : januszc999@gmail.com , albo na tym forum. Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 Zainteresowani moga pisac na : januszc999@gmail.com , albo na tym forum. Witam. W jakim rejonie masz pasieke? Powodzenia Cytuj
daro Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 ale najlepiej mi robia ,, warszawskie zkojarzone z Langstroth No to wal . Cytuj
daro Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 Tzn . objaśniaj . Nie dlaczego dobrze Ci robią ale co to jest. 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 Witam co zrobić jak pszczoły nie chcą pobierać pokarmu? Myślałem że mają dość więc wczoraj przejrzałem rodziny a tam boczne ramki (od ściany)są całe zasklepione a te ramki w środku z 3-4 w nich 1/3 od góry jest zasklepiona a reszta jest w czerwiu(parę ramek było takich że pszczoły się wygryzły i w to miejsce zamiast pszczoły wziąść ten mój pokarm i zalać to pozwoliły matce by na nowo wszystko zaczerwiła) Pierw myślałem że może przez podkarmiaczkę jest źle (miałem powałową a teraz zmieniłem na słoiki ) Daję invert apivod próbowałem dawać zwykły cukier i też nie chcą brać albo te 3 l przez tydzień brały Wina tego że jest chłodniej to raczej też nie jest bo jak były tydzień temu te upały to też nie chciały brać Więc co zrobić odpuścić ?ale czy ten zapas wystarczy im na zimę?(dałem im po 6 kg cukru i 6 kg invertu a kolejnych dawek nie chcą brać) Zimuję na wielkopolskim 8 ramek Czy te 18 cm zasklepionego w środku gniazda musi być? 10-15 cm pokarmu na środkowych ramkach nad kłębem gwarantuje pomyślną zimowlę,boczne oczywiście zalane na full.PK Cytuj
MAZI Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Ja mam wielkopolskie i dadant 1/2. Przewaga dadanta 1/2 nad wielkopolskimi patrząc tylko i wyłącznie pod kątem miodu, jest taka, że po ostatnim pożytku mam w d1/2 minimum 8 ramek miodu w górnym korpusie rodni, podczas gdy z wielkopolskiego mogę wyjąć maksymalnie 2 -3 ramki... Pomijam inne aspekty jak wielkość gniazda, rozwój, ramka itd. itp.O średniej wydajności nie piszę, bo nie chce mi się tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem. Wielu widzi miód, a nie widzi włożonej pracy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi