morzedzungli Posted October 12, 2019 Posted October 12, 2019 Witam serdecznie, Obejrzałem filmik na YT z pracy pompy do miodu i zaciekawiło mnie czy Wy macie w swoich pasiekach takie rozwiązania? Interesuje mnie to czy np nie można by podłączyć węża bezpośrednio do zaworu miodarki żeby było bez wstępnego cedzenia, wtedy nie trzeba by pilnować czy sitka nie są zapchane i skupić się tylko na odsklepianiu i wirowaniu. Quote
Nacek Posted October 12, 2019 Posted October 12, 2019 Nie używam, również nie cedzę wstępnie miodu pod miodarką, tylko przelewam przez sito stożkowe takie na trójnogu, nic się nie zapycha i niema żadnych przestojów. Quote
Krzyżak Posted October 12, 2019 Posted October 12, 2019 Po pewnych przeróbkach zaworu w miodarce mógłbyś podłączyć wąż z pompy bezpośrednio do niej ale w tym układzie te worki filtracyjne szybko by się zatkały. Te sita pewnie mają duże oczko 2-3mm i mają dużą powierzchnię poziomą więc o zapchanie nie ma co się martwić. Pół dnia można bez ich czyszczenia pracować. Używam pompy ale pionowej ślimakowej. Taka jak z filmu ma ograniczoną funkcjonalność i parę uniedogodnień w porównaniu do ślimakowej a przy tym jest dużo droższa. Quote
morzedzungli Posted October 14, 2019 Author Posted October 14, 2019 Pompą pionową spod miodarki odpompowujesz miód do odstojników? Karol Quote
Krzyżak Posted October 14, 2019 Posted October 14, 2019 Pod miodarką mam duży pojemnik /taki od mięsa/ na którym mam duże sito poziome. Pompa z tego pojemnika pompuje miód do beczki. Ta sama pompa kremuje mi miód w tej beczce i pomaga w rozlewie do słoików. Nie osiągniesz tego pompą z linku. Poza tym "mojej" nie trzeba zalewać a czyszczenie robi się samo. Cena też dużo niższa. Choć to produkt Ł. to mogę polecić. Quote
Turqs Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 W dniu 14.10.2019 o 16:00, Krzyżak napisał: Pod miodarką mam duży pojemnik /taki od mięsa/ na którym mam duże sito poziome. Pompa z tego pojemnika pompuje miód do beczki. Ta sama pompa kremuje mi miód w tej beczce i pomaga w rozlewie do słoików. Nie osiągniesz tego pompą z linku. Poza tym "mojej" nie trzeba zalewać a czyszczenie robi się samo. Cena też dużo niższa. Choć to produkt Ł. to mogę polecić. Czy podzielisz się informacją jakiej konkretnie pompy używasz? Pompy oferowane prze firmę Łysoń mają w opisie również kremowanie miodu ale wątpię w ich efektywność w tym zakresie. Quote
Krzyżak Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 Mam TEN model. Kremuje bardzo dobrze. Można brać na refundację, wychodzi wtedy 1700 zł Quote
Turqs Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 Jak wygląda proces czyszczenia? ta rura z teflonowym ślimakiem jest rozbieralna? Jeszcze jedno pytanie jak rozwiązałeś opróżnianie zbiornika z sitem pod miodarką. czujniki pływające? Taki zestaw przyznam ciekawie wygląda za 1700 urządzenie do kremowania i pompowania Quote
Krzyżak Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 Ślimak jest rozbielany. Od dołu można rozkręcić i wyjąć ale nie ma takiej potrzeby. Po zakończonej pracy pompę wstawiam we wiadro 30l z ciepłą wodą i włączam. Wylot z węża z powrotem do wiadra. Kilka minut takiego pompowania w kółko i wszystko jest czyste. Warto zrobić sobie "windę" na ścianie, żeby unosić pompę góra-dół bez niepotrzebnego dźwigania. Póki co jak zbiornik się napełni załączam pompę ręcznie. Nie jest to męczące, bo pompa szybko pompuje więc jak ładuję miodarkę nowym wsadem to wtedy na chwilę załączam pompę. Ale w zimę zrobię pływak z krańcówką i będzie automat. Quote
Turqs Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 Dziękuję. Jak zwykle od Ciebie konkretne rady. Takie są najlepsze Quote
Krzyżak Posted October 22, 2019 Posted October 22, 2019 4 minuty temu, Turqs napisał: Dziękuję. Jak zwykle od Ciebie konkretne rady. Takie są najlepsze hehhe uważam, że po to dyskutujemy, żeby jeden od drugiego coś podpatrzył, nauczył się, poznał. Szkoda życia na wymyślanie koła od nowa. Wszystko jest już wymyślone, tylko zastosować. 2 Quote
Recommended Posts