Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 hour ago, Krzyżak said:

Są na aliexpres worki nylonowe do warzenia piwa metodą BIAB. Można je stosować do filtracji miodu i przetopu wosku też by się nadały.

Są o różnej wielkości oczek i różnej wielkości worków. Dość tanie. Szukać pod hasłem "brew bag".

a co to za metoda BIAB ?? BREW IN A BAG ?? ja tam mam inne systemy do piwo warzenia :) od małego 50l kega przez klona braumaistera i przygotowanego hermsa w cześciach bo miejsca brak. 

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano

Dokładnie "BREW IN A BAG". Szybka, najtańsza z możliwych metoda zacierania jednotemparaturowego. Jeden garnek, jeden worek i to koniec sprzętu.

Sam nie stosuję ale jak ktoś jest minimalistą to metoda w sam raz. Szybka, tania i prosta.

Opublikowano
14 minutes ago, Krzyżak said:

Dokładnie "BREW IN A BAG". Szybka, najtańsza z możliwych metoda zacierania jednotemparaturowego. Jeden garnek, jeden worek i to koniec sprzętu.

Sam nie stosuję ale jak ktoś jest minimalistą to metoda w sam raz. Szybka, tania i prosta.

polecisz jakis fajny przepis na ALE_e

Opublikowano
3 hours ago, Tadek11 said:

No właśnie worek jutowy noel.gifCzy nie można wymyślić coś lepszego ?? Jakiś  materiał na jednorazowe  worki , i cieńszy o odpowiedniej przepuszczalności i porównywalnie mocny ?  który nie będzie ważył 3 kg nasiąknięty wodą ?

Tadek worek jutowy jest dostępny i tani może metoda Szymona z tym workiem nylonowym była by ok. U mnie worek jutowy sprawdza się bo to przewrócenie gara sprawiało największy problem. Bo trza to wynieść na zewnątrz a to waży i fajnie obrócić by nie popsuć gara. Bo przypominam że czekamy aż wosk zastygnie całkowicie w garze. Przez to że kamień dociska worek ze zboinami idzie na dół a wosk ku górze i to woda separuje nam wyklarowany wosk a worek. Oczywiście coś się tam może przykleić ale to nie był już problem.