Brzytwiarz Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) 1 hour ago, Krzyżak said: Są na aliexpres worki nylonowe do warzenia piwa metodą BIAB. Można je stosować do filtracji miodu i przetopu wosku też by się nadały. Są o różnej wielkości oczek i różnej wielkości worków. Dość tanie. Szukać pod hasłem "brew bag". a co to za metoda BIAB ?? BREW IN A BAG ?? ja tam mam inne systemy do piwo warzenia od małego 50l kega przez klona braumaistera i przygotowanego hermsa w cześciach bo miejsca brak. Edytowane 15 Listopada 2019 przez Brzytwiarz Cytuj
Krzyżak Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 Dokładnie "BREW IN A BAG". Szybka, najtańsza z możliwych metoda zacierania jednotemparaturowego. Jeden garnek, jeden worek i to koniec sprzętu. Sam nie stosuję ale jak ktoś jest minimalistą to metoda w sam raz. Szybka, tania i prosta. Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 14 minutes ago, Krzyżak said: Dokładnie "BREW IN A BAG". Szybka, najtańsza z możliwych metoda zacierania jednotemparaturowego. Jeden garnek, jeden worek i to koniec sprzętu. Sam nie stosuję ale jak ktoś jest minimalistą to metoda w sam raz. Szybka, tania i prosta. polecisz jakis fajny przepis na ALE_e Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 3 hours ago, Tadek11 said: No właśnie worek jutowy Czy nie można wymyślić coś lepszego ?? Jakiś materiał na jednorazowe worki , i cieńszy o odpowiedniej przepuszczalności i porównywalnie mocny ? który nie będzie ważył 3 kg nasiąknięty wodą ? Tadek worek jutowy jest dostępny i tani może metoda Szymona z tym workiem nylonowym była by ok. U mnie worek jutowy sprawdza się bo to przewrócenie gara sprawiało największy problem. Bo trza to wynieść na zewnątrz a to waży i fajnie obrócić by nie popsuć gara. Bo przypominam że czekamy aż wosk zastygnie całkowicie w garze. Przez to że kamień dociska worek ze zboinami idzie na dół a wosk ku górze i to woda separuje nam wyklarowany wosk a worek. Oczywiście coś się tam może przykleić ale to nie był już problem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi