Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest sens otwarcia takiego tematu na łamach forum ?

Pewnie część wyjdzie z założenia, że nie ma sensu w otwieraniu takiego tematu, bo nie ważne jak dana roślina się nazywa – ważne, że pszczoły mają z niej pożytek.

Dlatego pytanie to kieruję przede wszystkim do tych bardziej ambitnych, którzy chcieliby wiedzieć co rośnie w pobliżu ich pasieki albo tych, którzy widzieli interesujący gatunek, chcieliby wprowadzić go do bazy pokarmowej pszczół – a zwyczajnie nie wiedzą co to za roślina ?.

Zaznaczyć chciałbym, że nie jestem wybitnym specjalistą w temacie rozpoznawania bylin czy roślin zielnych. Dlatego liczyłbym na pracę zespołową – przynajmniej w tym dziale.

Do prawidłowej identyfikacji niezbędne są zdjęcia. Mógłbym we wstępie podać wskazówki - na jakie cechy rośliny należy zwrócić uwagę przy wykonywaniu dokumentacji fotograficznej, niezbędnej do prawidłowego rozpoznawania gatunków roślin.

• Lubię 3
Opublikowano

Bardzo fajny pomysł .
Sam często ( co zresztą już było widać ) patrzę na roślinę i zastanawiam się co to takiego ?
Mam kilka poradników i encyklopedii z tysiącami roślin Europy , ale na szukanie kartka po kartce , to zazwyczaj nie ma już czasu .
Zawsze prościej jak zna się już nazwę . Wtedy indeks/spis treści i wystarczy minuta :)

Opublikowano

Miałem kiedyś apkę PlantSnap ale wiele roślin identyfikowała błędnie, więc ją odinstalowałem. Każda wskazówka co jest co jest cenna.

Opublikowano

Bardzo fajna sprawa.

Jedynie warto może komentarze wyłączyć aby nie zaśmiecać.

Opublikowano
1 godzinę temu, marbert napisał:

Jedynie warto może komentarze wyłączyć aby nie zaśmiecać.

Nie jestem przekonany do tej formy.

Ja nie należę do nieomylnych, może inni użytkownicy będą mogli pomóc w rozpoznaniu konkretnej rośliny.

Tak jak pisałem, nie czuję się mocny w rozpoznawaniu roślin zielnych.

Dlatego liczę na to, że nie będę miał wyłączności w "orzekaniu wyroków".