manio Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) 50 minut temu, michal79 napisał: A tu tak trochę zażenowany jestem. No nic, nieważne. Daj adres na priva, poślę Ci parę nasion pomidorów odmiany "Ola i Tata". To nie mój problem . Nie wierzę i co mi Pan zrobisz ? https://www.youtube.com/watch?v=PeHiBMdgO8g A publikacji na każdy temat i filmików całe kopy. W dowolnym języku. Łowcy śladów po samolotach czy antyszczepionkowcy też mają różne tytuły. Ja też z psiej doooy nie jestem i swoje tytuły mam Przecież nie pisze ,że nie czytaj , nie pisz. Napisałem ,że to kłamstwa i nie wierzę . Mniej czerwiu to mniej pszczół i mniej miodu - dla mnie to logiczne bom technokrata nie mitoman. Chyba mogę wątpić ? Pozwalasz mi tkwić w ciemnocie ? Ja Tobie pozwalam Pomidorów nie chcę bo śmieci nie sieję ( sorry Winnetou) tylko kupione nasiona kwalifikowane . Sorry , ale tu też kieruję się nauką , nie zabobonem bez podstaw . Właśnie czas przygotować skrzynki z ziemią. Kawony już wysiałem. Poza tym cenię anonimowość , nie jestem ekshibicjonistą forumowym i nie muszę wszystkiego pokazywać żeby się uwiarygodnić. Taką mam ułomność , ale i czasy paskudne na zbytnie ujawnianie się. W internecie jest dosyć takich co to wszystko i każdemu pokazują , ale to nie ja Edytowane 22 Lutego 2020 przez manio 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 Panowie a może tak na luźne tematy w Hyde parku sobie porozmawiamy albo na priv. ? Żeby nie zaśmiecać forum ? ? 1 Cytuj
manio Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) 22 minuty temu, Tadek11 napisał: Panowie a może tak na luźne tematy w Hyde parku sobie porozmawiamy albo na priv. ? Żeby nie zaśmiecać forum ? ? Przez taką pryncypialność zamordujesz to forum. Dyskusja jak najbardziej w temacie , pomidory możesz usunąć , ale to też tylko przykład chałupniczej działalności i też pośrednio nawiązuje do meritum. Kto by to pisał w Hyde parku ? Po prostu skasuj całe posty z OT i zobacz sam co zostanie Edytowane 22 Lutego 2020 przez manio Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 Nie o to chodzi , żebym ja usuwał , tylko o zachowanie umiaru w pisaniu o swoich prywatnych odczuciach na tematy osobiste nie związane z tematem o jakichś prywatnych Waszych z Michałem znajomych i ocenianie ich publicznie na forum. Innych czytelników forum może to nie interesować pisanie o kimś tam i ocenianie kogoś publicznie . Od tego są prywatne wiadomości na forum. 1 Cytuj
manio Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) 23 minuty temu, Tadek11 napisał: o jakichś prywatnych Waszych z Michałem znajomych i ocenianie ich publicznie na forum nic takiego tu nie widzę ?, żadnych znajomych tu nie ma , nawet Michała nie znam. Ale tnij co Ci nie pasuje śmiało . Ja nie jestem sentymentalny i obrażalski , a i niejedno forum widziałem Najlepiej zostaw tylko pierwszy post Michała i będzie jasne o czym wątek bo kto by tam chciał kalać szkopskie mądrości , czy się nie zgadzać z nimi . Teraz to już jest duży OT⚔️ Edytowane 22 Lutego 2020 przez manio 2 Cytuj
Gość marbert Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 15 godzin temu, manio napisał: Nie patrzę na to przez taki pryzmat. To kwestia zasad. Człowiek panem wszelkiego stworzenia , ale nie można zabijać bez powodu , dla zabawy , z lenistwa , z głupoty czy z nudów . Dla mnie " nie zabijaj" to jedna z ważnych zasad. Co nie znaczy ,że nie jem mięska bo piźnięty nie jestem. Lekarz wet, praktyk pszczelarski Wolfgang Ritter swej Książce Zdrowie pszczół na stronie 119 pisze: "Usunięte plastry z czerwiem mogą posłużyć do odnowienia rodziny albo do wzmocnienia innych rodzin.Leczenie pszczół,które się wygryzły, ma sens jedynie wtedy, gdy czerw nie był zbyt silnie porażony. W praktyce korzystniej jest zniszczyć usunięty czerw." Moja praktyka przy moim napszczeleniu ( ostatnie dane to 8,5 rodzin na km 2), raczej potwierdza w/w cytat. U Ciebie pewnie jest inaczej. Więc,pozostańmy przy swoim zdaniu. Cytuj
manio Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 49 minut temu, marbert napisał: Więc,pozostańmy przy swoim zdaniu. Przecież nie ma sporu , napisałem dokładnie to co wytłuściłeś , może w nieco innym ujęciu 16 godzin temu, manio napisał: Nie widzę potrzeby niszczenia czerwiu , skoro można zrobić odkład "szpitalny" i w całości uratować. Chyba , że czerw z rodziny zadręczonej warrozą ( wiadomo kto dręczy) , wtedy faktycznie nie ma czego leczyć bo warrozy więcej jak pszczół. Tyle ,że ja nie mam nigdy takiego porażenia żeby uzasadniało to mordowanie go razem z dręczem. Po prostu hoduję mniej warrozy Nie jestem przeciwko niszczeniu czerwiu z pozycji oszołoma, dopuszczam to i akceptuję , a nawet zalecam w uzasadnionych postępem choroby przypadkach , a nie jako zasadę . Robię tak np. jeśli coś mi się nie podoba z czerwiem, wolę wtedy zniszczyć czerw niż leczyć np. rapicidem jak by to zalecił Sabard. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi