Borys Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Witam, chcę założyć pasiekę w tym roku. Na początek tak 4-5 pni, żeby się nauczyć pracy z pszczołami. Ule są, podstawowy sprzęt jest, podstawowa wiedza też i jest jej coraz więcej. I teraz pojawia się pytanie - skąd pozyskać pszczoły ? No i kwestie typu: odkład czy pakiet ? Z tego co czytam to pakiet byłby lepszą opcją ale widzę też że z jakiegoś powodu mniej osób oferuje pakiety, choć pewnie nie wszyscy ogłaszają się na allegro czy OLX . Czy polecacie jakiegoś hodowcę w woj. łódzkim ( najlepiej okolice Piotrkowa Trybunalskiego)? Cytuj
Nacek Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Zdzisław Berent, choć to nie Piotrków tylko okolice Łodzi, ale od twojej strony. Bliższe namiary znajdziesz na jego stronie. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Wsadź trochę suszu do ula i same przylecą. Cytuj
Borys Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Opublikowano 12 Maja 2020 Godzinę temu, Beeman napisał: Wsadź trochę suszu do ula i same przylecą. Dostałem już taką radę :) zastanawiam się tylko nad tym jak duże jest ryzyko że nie przylecą... Cytuj
mirek. Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) kup rodzie najlepiej 2 i miodu będziesz trochę miał i zrobisz sobie 2 odkłady i zazimójesz 4 rodziny ja tak zrobiłem na początku i jestem zadowolony Edytowane 12 Maja 2020 przez mirek. 1 Cytuj
Sołtys Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 3 godziny temu, Borys napisał: Dostałem już taką radę zastanawiam się tylko nad tym jak duże jest ryzyko że nie przylecą... Pewnie 50/50 zależy od terenu i jego napszczelenia. Im więcej potencjalnych rójek w promieniu kilku km tym większe prawdopodobieństwo powodzenia. Proste;) 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Opcja #1. Kup jedna rodzine ,podziel na trzy i karm i karm i lecz. W sierpniu będziesz miał 3 mocne, zakarmione rodziny. Pozostanie tylko dokończyć waroze przed zima. W Polskich warunkach o miodzie myśli się na jesieni. 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 7 godzin temu, Borys napisał: Witam, chcę założyć pasiekę w tym roku. Na początek tak 4-5 pni, żeby się nauczyć pracy z pszczołami. Ule są, podstawowy sprzęt jest, podstawowa wiedza też i jest jej coraz więcej. I teraz pojawia się pytanie - skąd pozyskać pszczoły ? No i kwestie typu: odkład czy pakiet ? Z tego co czytam to pakiet byłby lepszą opcją ale widzę też że z jakiegoś powodu mniej osób oferuje pakiety, choć pewnie nie wszyscy ogłaszają się na allegro czy OLX . Czy polecacie jakiegoś hodowcę w woj. łódzkim ( najlepiej okolice Piotrkowa Trybunalskiego)? Witaj. W starej Gadce k./Rzgowa , czyli niecałe 40km. od Piotrkowa T. jest stolarz i pszczelarz Grzesiek Ch. Nie wiem czy da się coś u niego zamówić typu pakiet/odkład , ale możesz spróbować zapytać . Kto pyta nie błądzi Namiary zaraz prześlę Ci na pw. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi