Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Nigdy w życiu nie łączyłem rodzin pszczelich i mam tylko zarys teoretyczny tego zabiegu. Więc chciałby się spytać doświadczonych pszczelarzy jak to robicie. Moja sytuacja jest taka że mam ul osierocony i wczoraj gdy uwalniałem matkę na moich oczach poszła w siną dal i nie wróciła. Zaraz obok mam ul z matką i boję się że gdy popełnię jakiś błąd rodzina bezmateczna mi ją zetnie (różnica zapachów). Ule na jakich gospodaruję są to wielkopolskie. Proszę was o rady.

Pozdrawiam

Opublikowano

Rodzina na 100% jest bez matki, bo chciałem ją wymienić. Ale potem pszczołom nie podobało się że dałem im nową matkę i zgryzły. Potem dałem unasiennioną pod kołpak, gdy wczoraj ją uwolniłem odfrunęła. Rodzinka taka sobie, bo obsiada 7 ramek. Kusi mnie danie im czerwiu otwartego, ale zanim matka się wygryzie i unasienni będzie koniec sierpnia. Wolę mieć jedną a silną rodzinkę. Skrapiać tą gazetę czymś czy można tylko wrzucić gazetę i po sprawie?

• Lubię 1
Opublikowano

Sprawdź czy napewno nie ma matki ,nic pochopnie bo potem można żałować, mogła jeszcze wrócić wabiona.Pozdrawiam

Opublikowano

Zobaczę jutro. Dzisiaj nie łączyłem, bo mi pogoda przeszkodziła. Skraplać gazetę jakimiś kroplami czy nie potrzeba?

Opublikowano

Ja do laczenia rodzin uzywam kropli mietowych lub cebuli kilka kropli lub plasterkow do laczonych rodzin i po pol godzinie lacze nawet najsilniejsze .

Opublikowano

Ja daję na gazetę krople żołądkowe, chyba że w pełni sezonu to mięta zaparzona z dodatkiem miodu i spryskuję pszczoły

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

a co z łączeniem pszczół na wiosnę? Kiedy to najlepiej zrobić? 

Mam dwie albo nawet trzy rodziny, które dojdą do siły "produkcyjnej" najprawdopodobniej dopiero po pożytkach wiosennych.

Mam  ule wielkopolskie ze zintegrowanymi dennicami  - także nie mam prostej możliwości nałożenia całego korpusu na korpus z gazetą pośrodku. Mógłbym nałożyć na jeden gazetę a potem nadstawkę i przełożyć do niej z drugiego ula  wszystkie ramki z pszczołami. Czy to będzie ok? 

Po za tym mam pytanie - kiedy powyciągać zatwory i powiększyć gniazdo do pełnego korpusu? Większość pszczół przezimowała ładnie i zasiadują wszystkie ramki na jakich zimowały. 

Pozdrawiam

Waldek

Opublikowano

Połączę jak radzisz. Czy można to zrobić przy nie najlepszej pogodzie (temp +5 do 10st) czy poczekać na ocieplenie? Od świąt ponoć cieplej.

Pozdrawiam

Waldek