Krzychu1 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Witam.Właśnie się dowiedziałem jakie pszczoły mam.Macie jakieś doświadczenia z nimi.Ja po sezonie mogę powiedzieć ze są bardzo spokojne, póki co, no i dobrze trzymają się plastrów. Czerwi na całej ramce nie zostawiając miejsca na zapasy. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 a noszą miód? Nie każdy trzyma pszczoły dla miodu Nawet i popatrzeć przyjemnie. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Krzychu1 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Noszą, czemu miały by nienosić? Latają od świtu do nocy , zbieraja zapasy na zime. Cytuj
sok_mir Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Nie każdy trzyma pszczoły dla miodu Nawet i popatrzeć przyjemnie. Pozdrawiam Tadek Zgadza sie nie ma nic przyjemniejszego , jak zydelek i po dlugich zimowych miesiacach delektowanie sie widokiem wiosennych oblotow Cytuj
Gość Imker Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Panowie to taki JOKE więcej luzu :] Cytuj
Ondrej Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Krzysztofie doświadczenia z tymi pszczołami nie mam, ale może zainteresuje Cię opis i z czego się wywodzi twoja linia: Rasa KRAIŃSKA linia „BIELKA”Linia powstała ze skrzyżowania car. Nieski, car. Alpejki, car. Kortówki i car. GR-1 przy utrzymaniu wysokich cech produkcyjnych linii wyjściowych, takich jak: dobra zimotrwałość, tworzenie rodzin silnych na okres kwitnienia sadów, wysoka miodność z pożytków kwiatowych, bardzo mała skłonność do rójki – dopuszczalna znikoma rojliwość w okresach bezpożytkowych i dłuższej niepogody, Duża łagodność – możliwość prowadzenia większości prac przy pszczołach bez użycia dymu. Rasa KRAIŃSKA linia „BIELKA 1”Pszczoły tej linii dobrze zimują, mają dobry rozwój wiosenny w sprzyjających wiosennych warunkach pogodowych tworzą rodziny silne na okres kwitnienia jabłoni. Są miodne, wykorzystują wszystkie pożytki kwiatowe, nawet ubogie, w warunkach dużego napszczelenia. Linia nie ma tendencji rojowych. W nielicznych przypadkach podczas okresu bez pożytkowego i dłuższej niepogody pszczoły zakładają mateczniki – proste zabiegi pszczelarza, takie jak poszerzenie gniazda, dodanie węzy rozładowują ten nastrój. Pszczoły są bardzo łagodne, podczas dni pogodnych przy większości prac pasiecznych możliwa jest praca bez dymu. W czasie przeglądu zachowują się spokojnie, są mało ruchliwe, co ułatwia ich obsługę. Linia przydatna do produkcji pszczelarskiej w pasiekach zarówno towarowych jak i amatorskich. Linia została wyprowadzona z linii krzyżówkowej Bielka. Z tego co ustaliłem to hodowcą tej linii jest Pan Leszek BIELICKI Adres: Wygoda 34, 26-720 PolicznaNa stronie ze spisem hodowców, którą niżej podałem znajdziesz także kontakt telefoniczny. http://rzpwloclawek.pl/wykaz-linii-hodowlanych-pszczol/ Cytuj
Krzychu1 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Dla mnie pszczoły to miłe oderwanie od codzienności- przyjemność, tym bardziej takie spokojne ( jako amator , pracowałem przy nich bez bluzy i kapelusza) . A to ze bęzie troche miodu to tylko plus. Dzięki za opis. Choć już go czytałem i jest dokładnie tak jak piszą. Zapomniałem dodać że , w ogóle się nie roiły, ale fakt faktem nie miałem nic suszu, więc dokładałem węze, musiały odbudować 14 ramek, oraz 10 nadstawkowych. Było kilka zaczątków mateczników jak włożyłem kratę , ale potem był spokój. Na początku sezonu zanim była krata, mateczka zaczerwiła mi 14 ramek. A potem podczas zbioru lipy, zrobiła mnie w konia i jakimś cudem znalazła sie za kratą czerwiac 6 ramek Poprzedniej jesieni były dos późno, zakarmione, prawie przed końcem września, ale przezimowały dobrze , cały osyp po zimie to było poł szklanki. Cytuj
wreichert Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 A mnie się wydaje ,że opisywane charakterystyki poszczególnych linii pszczół są baaaaardzo zbliżone. Powiedziałbym nawet, że to zahacza o ściemę. Wszystkie z nich są łagodne, mało rojliwe, miodne i większość charakteryzuje się szybkim rozwojem wiosennym. Czyli takie jakie większość pszczelarzy chce. Hodowcy matek nie napiszą nic innego bo nikt by im tych matek nie kupił. Jak to jest w praktyce sami wiecie. Możecie mieć matki od tej samej reproduktorki i jedne będą "super" a drugie do "bani". Przecież tylko 50% genów pszczoły - robotnice dostaną od matki , drugą połowę od trutni. Także te drobne różnice w poszczególnych liniach pszczół są skutecznie wyrównywane własnie przez trutnie. Waldek Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Panowie to taki JOKE więcej luzu :] Nie wiem co rozumiesz pod słowem luz. Ale jak ktoś nie stawia na pierwszym planie miodności tylko czy ładnie czerwią na ramce i są spokojne to chyba jest to oznaka luzu w hodowli. Co zresztą mnie nie przeszkadza i szanuję taki wybór. Każdy ma prawo robić jak chce , aby tylko nie robić krzywdy innym. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Gość Imker Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 to że wszystko wymienił tylko nie miodność wiec zażartowałem czy nosi miód... ale dobra nie ma co żartować Cytuj
Krzychu1 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Nie wymieniłem miodnosci bo nie wiem ile dokładnie inne noszą a ile te, zebrałem tylko miód ( prawdopodobnie mniszkowy ok 2L) i lipowy ok 12L, ale zapewne dlatego że czerwiła jak oszalała. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi