kris98 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Witam Szanownych kolegów i koleżanki Mam problem gdyż w tamtym tygodniu w gniazdach miały pusto w związku z tym postanowiłem podkarmić pszczoły syropem po 0,5l co 2 dni dostały 3 dawki i coś zakwitło i prawie wszystkie ramki zalane są miodem i syropem że matka nie ma gdzie czerwić co mam robić skoro matka winna czerwić na pszczołe zimową a nie ma gdzie i tak wygląda sytuacja w każdym ulu. do tego z tych ramek z których wygryzł sie czerw jest pełno pyłku na samym środku ramki . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Nie bardzo rozumiem że nie ma gdzie czerwić ? A jakie masz ule i ile ramek zajmuje przeciętnie jeden ul ? Ile ramek ma miodnia i ile ramek gniazdo ? I czy oddzielasz gniazdo od miodni kratami odgrodowymi ? A może masz za ciasne ule ? Pozdrawiam Tadek Cytuj
kris98 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2015 zalały ramki miodem i syropem. co mam zrobić wycofać kilka ramek i wsadzić susz? Cytuj
pleszek Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Tak wyjac choc jedna zalana ramke i wstawic ramke suszu kolo czerwiu. Cytuj
MAZI Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Ponieważ nie mam już wolnych korpusów zaczynam się zastanawiać jak rozwiązać problem podkarmiania pobudzającego czerwienie. Wczoraj wykręciłem ostatni miód i nie zamierzam już nic działać w tym kierunku. W tej chwili mam ule w następującej kombinacji: 1 korpus rodnia 1 korpus miodnia powałka daszek Chciałbym podawać syrop w słoikach 1l i zastanawiam się czy mogę już zredukować ule do 1 korpusu rodni??? Czyli układ miodnia, powałka, korpus ze słoikiem do podkarmiania. Cytuj
dudi Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zabierz z miodni ze 2-3 ramki tak aby zmieścił ci sie słoik i po problemie. Całego korpusu nie ma co zabierać. Niech mamuśka hula i czerwi. Pod słoik podstaw ze 2 listewki tak aby pszczoły miały dojście do dziurek w nakretce 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi