kris98 Posted August 7, 2015 Posted August 7, 2015 Witam Szanownych kolegów i koleżanki Mam problem gdyż w tamtym tygodniu w gniazdach miały pusto w związku z tym postanowiłem podkarmić pszczoły syropem po 0,5l co 2 dni dostały 3 dawki i coś zakwitło i prawie wszystkie ramki zalane są miodem i syropem że matka nie ma gdzie czerwić co mam robić skoro matka winna czerwić na pszczołe zimową a nie ma gdzie i tak wygląda sytuacja w każdym ulu. do tego z tych ramek z których wygryzł sie czerw jest pełno pyłku na samym środku ramki . Quote
Tadek11 Posted August 7, 2015 Posted August 7, 2015 Nie bardzo rozumiem że nie ma gdzie czerwić ? A jakie masz ule i ile ramek zajmuje przeciętnie jeden ul ? Ile ramek ma miodnia i ile ramek gniazdo ? I czy oddzielasz gniazdo od miodni kratami odgrodowymi ? A może masz za ciasne ule ? Pozdrawiam Tadek Quote
kris98 Posted August 7, 2015 Author Posted August 7, 2015 zalały ramki miodem i syropem. co mam zrobić wycofać kilka ramek i wsadzić susz? Quote
pleszek Posted August 8, 2015 Posted August 8, 2015 Tak wyjac choc jedna zalana ramke i wstawic ramke suszu kolo czerwiu. Quote
MAZI Posted August 8, 2015 Posted August 8, 2015 Ponieważ nie mam już wolnych korpusów zaczynam się zastanawiać jak rozwiązać problem podkarmiania pobudzającego czerwienie. Wczoraj wykręciłem ostatni miód i nie zamierzam już nic działać w tym kierunku. W tej chwili mam ule w następującej kombinacji: 1 korpus rodnia 1 korpus miodnia powałka daszek Chciałbym podawać syrop w słoikach 1l i zastanawiam się czy mogę już zredukować ule do 1 korpusu rodni??? Czyli układ miodnia, powałka, korpus ze słoikiem do podkarmiania. Quote
dudi Posted August 9, 2015 Posted August 9, 2015 Zabierz z miodni ze 2-3 ramki tak aby zmieścił ci sie słoik i po problemie. Całego korpusu nie ma co zabierać. Niech mamuśka hula i czerwi. Pod słoik podstaw ze 2 listewki tak aby pszczoły miały dojście do dziurek w nakretce 1 Quote
Recommended Posts