MikołajWitwicki Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zastanawiam się nad możliwością zazimowania 2 odkładów w 1 ulu leżku. Mam leżaki 17 ramkowe. Oddzieliłbym je przegrodą. 2 oddzielne wloty. Plusy ułożenie gniazd koło siebie do wewnątrz ula graniczyłyby przegrodą styropianową. Ogrzewałby się nawzajem słabszy odkład z młodą matką unasienioną byłby zapasem dla wiosennej rodziny, która straciłaby matkę lub matka byłaby do wymiany. Nowe matki dostępny są dopiero po rzepaku . Są jakieś minusy? Wiem, że pszczelarze i w sezonie trzymają duże rodziny w 1 podwójnym ulu ze wspólną miodnią. Widziałem taki u Robiego. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zastanawiam się nad możliwością zazimowania 2 odkładów w 1 ulu leżku. Mam leżaki 17 ramkowe. Oddzieliłbym je przegrodą. 2 oddzielne wloty. Plusy ułożenie gniazd koło siebie do wewnątrz ula graniczyłyby przegrodą styropianową. Ogrzewałby się nawzajem słabszy odkład z młodą matką unasienioną byłby zapasem dla wiosennej rodziny, która straciłaby matkę lub matka byłaby do wymiany. Nowe matki dostępny są dopiero po rzepaku . Są jakieś minusy? Wiem, że pszczelarze i w sezonie trzymają duże rodziny w 1 podwójnym ulu ze wspólną miodnią. Widziałem taki u Robiego. W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś . Praktycznie same plusy . Minus , to to , że przy ewentualnych przeglądach pszczoły się rozchodzą , a po przeglądzie trzeba szczelnie wszystko pozamykać . Znaczy się na tyle szczelnie , żeby matki nie miały możliwości spotkać się . Zatwór pomiędzy rodzinami nie styropianowy , tylko z cienkiej sklejki/pilśni . Lub jeszcze lepiej z listewek kilka mm. (dokładnie dopasowanych) i obitych dwustronnie drobną siatką . Pszczoły będą się wzajemnie ogrzewały , nabiorą wspólnego zapachu , ale nie będą mogły się wzajemnie kontaktować , karmić itp. Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Pszczoły nie mogą się z obu rodzin kontaktować, czy tylko matki? To by znaczyło że nie mogłyby mieć wspólnej miodni? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 7 Września 2015 Opublikowano 7 Września 2015 Ja tak nie gospodaruję ! Ale ! Na mój rozum , to w sezonie mogą mieć wspólną miodnię - a nawet część wspólną pomiędzy dwiema rodniami .Ale zimą kiedy kłąb będzie w zasadzie jeden podzielony , to lepiej żeby nie miały bezpośredniego kontaktu ,żeby się wzajemnie nie karmiły , nie przekazywały substancji matecznej .Bo mogłyby wówczas usunąć jedną z matek a wiosną pozostanie jedynie połączenie , bo matek będzie jak na lekarstwo . Cytuj
joasia Opublikowano 8 Września 2015 Opublikowano 8 Września 2015 Nie ma z tym większego problemu, pszczoły mają jeden zapach i potrafią tolerować obie matki,nawet w przypadku zachodzenia . Miałam kiedyś taki ul , 16 ramek na dole i wspólne pólnadstawki, tylko 8 ramek na czerwienie w sezonie to trochę mało a do takich dużych nadstawek trzeba mieć trochę siły Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi