daron6 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Witam! Mam pytanie odnośnie kukurydzy. Czy jest to pożytek tylko i wyłącznie pyłkodajny, czy niekoniecznie, i na ile jest on pożądany? Jaką rolę odgrywa w pasiece? Wiele artykułów jest o kukurydzy w Kanadzie i innych tego typu krajach i o GMO. Mnie interesuje normalna nasza polska kukurydza Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Kukurydza to raczej pyłek ,chociaż nie spotkałem na tej roślinie jakiś specjalnych lotów pszczół.A z racji wykonywanego zawodu muszę często "nawiedzać" pola kukurydzy.Więcej pszczół widziałem na pszenicy ale może dla tego że głowa wystaje mi w tym momencie nad kłosy . Cytuj
MAZI Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Widziałem kilka pszczół na kukurydzy, ale to raczej pożytek nieistotny bo w tym samym czasie nieporównanie więcej pszczół było na innych roślinach. W literaturze wskazują kukurydzę wyłącznie jako źródło pyłku. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 12 Lutego 2016 Opublikowano 12 Lutego 2016 Kukurydza to raczej pyłek ,chociaż nie spotkałem na tej roślinie jakiś specjalnych lotów pszczół.A z racji wykonywanego zawodu muszę często "nawiedzać" pola kukurydzy.Więcej pszczół widziałem na pszenicy ale może dla tego że głowa wystaje mi w tym momencie nad kłosy . Pszenica jest czasem masowo opanowywana przez mszyce i normalnie spadziuje . Stąd zdarzają się masowe loty pszczół na tą uprawę . Że nie wspomnę niebieskich łanów pszenicy ekologicznej zachwaszczonej chabrem bławatkiem, lub ostrożeniem (ostem) . Kilka lat temu w okolicach Biskupca Reszelskiego miało miejsce masowe wytrucie kilku pasiek na pszenicy . Firma rolna będąca własnością Duńczyka , ale pod zarządem Polaków robiła opryski pszenicy "na grzyba" . Chwastów w uprawie nie było , bo leją tyle herbicydów , że być nie mogło . Ale ... właśnie inwazja mszycy spowodowała spadziowanie i masowe oblatywanie łanów zbóż przez pszczoły . Została powiadomiona policja i PIORiN . Skończyło się na ... 500zł. mandacie Kilku pszczelarzy straciło dorobek życia . Jeszcze w 2015r. na moje zgłoszenie , że firma będąca własnością tego samego Duńczyka robi opryski w samo południe na pszenicę pani z PIORiN-u Bartoszyce oświadczyła , że "mają prawo , bo w uprawie nie ma kwitnących chwastów" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi