gajowy Opublikowano 18 Lutego 2021 Opublikowano 18 Lutego 2021 Roślina dawniej polecana jako miododajna i mało wymagająca. Wielu starych pszczelarzy nadal ja wymienia jako dobry pożytek. Natomiast spotkałem się z opinią, że miód z niej zawiera szkodliwe dla człowieka alkaloidy. O tym, roślina jest trująca wiedziano od dawna, natomiast miód miał nie być szkodliwy. O tym że jednak jest, wzmiankę znalazłem na innych forach, przy czym zawsze jako źródło informacji podane były te same niemieckie badania. Czy ktoś z Was ma może więcej informacji odnośnie badań nad ta rośliną? Linki do innych badań niż te niemieckie? Pytam, bo sporo tego rośnie koło mnie, sam nie wiem czy kosić, czy dać pszczołom zbierać. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 Wiele źródeł podaje , że jest to roślina trująca . Więc pewnie tak jest . Natomiast jeśli chodzi o miód , to bym się nie obawiał , bo roślina nie jest zbyt chętnie oblatywana przez pszczoły . Przynajmniej ja nie zaobserwowałem na niej pszczół . Przy jednej z pasiek sezonowych na nieczynnej dużej żwirowni było go bardzo dużo . Pszczoły latały tam na nostrzyki , żmijowce , grykę (na nią wywiozłem) , dziewanny . Ale nie na starca jakubka . Cytuj
Wampun Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 (edytowane) Nie tylko "Starzec Jakubek". W książce z 2008 r. pt. "Miód - Skład i właściwości biologiczne" -Bogdan Kędzia i Elżbieta-Hołderna Kędzia w rozdziale "Składniki miodu szkodliwe dla zdrowia" jest taka informacja: "(...) Kolejnym zagrożeniem jest możliwość zatrucia miodu alkaloidami pirolizydynowymi, które występują w pyłku co najmniej 13 rodzajów roślin oblatywanych przez pszczoły. Do roślin zawierających te alkaloidy występujących na terenie Polski zaliczyć trzeba przede wszystkim gatunki należące do rodzajów: Tussilago (podbiał), Symphytum (żywokost), Echium (żmijowiec), Borago (ogórecznik), Senecio (starzec) i Petasites (lepiężnik). Na szczególną uwagę zasługują gatunki Echium vulgare (żmijowiec zwyczajny) i Borago officinalis (ogórecznik lekarski), które uprawiane są przez naszych pszczelarzy jako rośliny miododajne.Otóż stwierdzono, że żywność i rośliny lecznicze zawierające alkaloidy pirolizydynowe wywołują u zwierząt doświadczalnych, w trakcie długotrwałego podawania, zaczopowanie żył wątrobowych, co w konsekwencji prowadzi do marskości wątroby. Poza tym wywołuyją one u zwierząt doświadczalnych nowotwory oraz działają mutagennie oraz teratogennie. Zachodzi zatem podejrzenie że obecność pyłku kwiatowego tych roślin w miodzie może być przyczyną jego zanieczyszczenia alkaloidami pirylizydynowymi. Potwierdzają to badania naukowe. W Stanach Zjednoczonych wykazano, że miód zawierający ziarna pyłku starca Jakubka (Senecio Jacobeo) zawiera 0,3 - 3,9 mg tych alkaloidów w 1 kg produktu. Jeśli wziąć pod uwagę zalecenia Niemieckiego Federalnego Urzędu do Spraw Zdrowia z 1992 r., dopuszczające maksymalne spożycie tych alkaloidów w ilości 1 μg/dzień, to wprowadzenie do organizmu tylko 10g jednego z wymienionych miodów dziennie przekraczałoby te normy od 3 do 39 razy. A zatem problem istnieje i celowe wydaje się prowadzenie badań wyjaśniających to zagadnienie w odniesieniu do miodu krajowego, szczególnie pozyskiwanego ze specjalnych roślin miododajnych, tj żmijowca zwyczajnego i ogórecznika lekarskiego. (...)" Gdzieś kiedyś czytałem że w Niemczech badano m.in. miody przywożone z Ameryki Południowej i okazało się że 81% miodów ma przekroczone normy zawartości tej substancji, bo tam takich roślin jest dużo wiecej. Ładunek oczywiście nie zawrócił, a popłynął na wschód do kraju gdzie tych norm nie ma. Miody eksportowane z Polski do Niemiec też są ponoć pod tym kątem badane. U nas póki co nie ma norm w tym zakresie pomimo, że za Odrą funkcjonują od 30 lat. Edytowane 19 Lutego 2021 przez Wampun 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 Bardzo ciekawe . Szczególnie w kontekście pozyskiwania miodów z dużych upraw ogórecznika i żywokostu , które w niektórych rejonach pojawiają się na dość dużą skalę . Czytałem kiedyś o szkodliwości miodów z bielunia który u nas na szczęście nie występuje poza pojedynczymi sztukami w doniczkach . Ale i z tytoniu który w niektórych rejonach kraju wciąż jest uprawiany . Cytuj
gajowy Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Opublikowano 19 Lutego 2021 (edytowane) Chmmm, szkodliwość ogórecznika mnie niepozytywnie zaskoczyła. O szkodliwości żywokostu gdzieś już czytałem, ale nie o jego szkodliwości w miodzie. Ponoć już nawet w maściach do użytku zewnętrznego żywokost jest zakazany w niektórych krajach. Edytowane 19 Lutego 2021 przez gajowy Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 6 godzin temu, gajowy napisał: Chmmm, szkodliwość ogórecznika mnie niepozytywnie zaskoczyła. O szkodliwości żywokostu gdzieś już czytałem, ale nie o jego szkodliwości w miodzie. Ponoć już nawet w maściach do użytku zewnętrznego żywokost jest zakazany w niektórych krajach. Moja śp Babcia leczyła w latach 70/80 preparatami ziołowymi swojego wyrobu wszystkie "kumoszki" w okolicy . Jej sztandarowymi maściami były właśnie te z ogórecznika i żywokostu . Jak dobrze pamiętam to robione były na smalcu gęsim . Teraz już rozumiem , czemu te wszystkie babcie które wtedy leczyła już poumierały ? Cytuj
gajowy Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Opublikowano 19 Lutego 2021 4 minuty temu, Robi_Robson napisał: Teraz już rozumiem , czemu te wszystkie babcie które wtedy leczyła już poumierały ? Teraz miałyby po 130 lat? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 18 minut temu, gajowy napisał: Teraz miałyby po 130 lat? Niektóre z pewnością Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.